Zjistěte, jakého kapra nekupovat a kde nakoupíte nejlevněji

kapr

Začal prodej vánočních kaprů. Zatímco ve městech se většinou stánky s káděmi objeví až o víkendu, mnoho nedočkavých zákazníků už vyráží pro ryby přímo k rybářům na sádky. Pod ruce prodejcům přitom tradičně koukají i inspektoři veterinární správy.

„Tady mám pocit, že je ryba čerstvá, není s ní tolik manipulace, jako když se převáží někam desítky kilometrů daleko,“ popisuje jeden ze zákazníků ve frontě, která se vytvořila před sádkami v Březině na Mladoboleslavsku.

Zajet si pro kapra přímo do rybářství obvykle znamená i ušetřit pár desítek korun. Například rybářství z Chlumce nad Cidlinou, které má pobočku právě v Březině, prodává ryby u sádek za 85 korun za kilo, ve stáncích stejné firmy u supermarketů ve městech zaplatí zákazníci za kilo minimálně stokorunu. V ceně se promítne hlavně doprava.

Plavající kapr, dobrý kapr

Česká obchodní inspekce hlídá, aby prodejci nepodváděli. Plánuje proto stovky kontrol po celé republice stejně jako Státní veterinární inspekce. Její inspektory zajímají především životní podmínky ryb v kádích.

„Při udělování pokut záleží na tom, zda jde o porušení veterinárního zákona nebo zákona na ochranu zvířat proti týrání. V extrémních případech se částky za porušení mohou pohybovat ve statisících i milionech korun v případě právnických osob, ale v praxi to jsou nejčastěji tisícové nebo desetitisícové pokuty,“ uvádí Zbyněk Semerád, ústřední ředitel Státní veterinární správy.

A jak poznat, že je ryba v kádi v pořádku? „V první řadě musí plavat. Voda musí být čistá a když se podíváte na její oko, nemělo by být zakalené. Ryba by také neměla mít povrchová zranění. Rozhodně nekupujte mrtvou rybu, i kdyby vám prodejce tvrdil, že ji usmrtil před malou chvílí,“ radí inspektor.

Tagy: