Zkus být jiná, řekla si Šwiateková, teď marně hledá konkurenci. Je krok od rekordu

Při pohledu do výsledkové aplikace se u jména Iga Šwiateková nabízí otázka: Není to softwarová chyba? Není. Polská tenistka opravdu vyhrála díky zvládnutému semifinále na Roland Garros už 34 zápasů v řadě a pokračuje v nevídané dominanci. Pokud uspěje i v sobotním finále pařížského grandslamu proti Američance Cori Gauffové, vyrovná absolutní rekord Venus Williamsové z roku 2000.

Ve chvíli, kdy britská královna slaví 70 let na trůnu, se hodí říct, že i tenisový svět má zaděláno na to, aby měl svoji Alžbětu II. Tak neotřesitelně nyní vypadá pozice Igy Šwiatekové. Sedm desetiletí jako vládkyně žebříčku – i kdyby se snažila sebevíc – nezvládne, ale okruh WTA dlouho neměl někoho s takovým potenciálem dlouhodobě dominovat.

Výrazněji na sebe upozornila na podzim 2020. V tomto netradičním termínu se vinou covidu tehdy hrálo antukové Roland Garros a skromná sympaťačka v pouhých 19 letech turnaj ovládla. Mimochodem jako první Polka v historii. Důležité je, že pak překonala past, do které naposledy spadla třeba Britka Emma Raducanuová. Tato teenagerka loni senzačně dolétla až k titulu na US Open, ale od té doby hledá formu.

„Když vyhrajete poprvé grandslam, je to obrovská životní změna. Jste zvyklí na nepatrnou pozornost z menších turnajů, zničehonic přijde zájem ze všech stran, se kterým je těžké se popasovat. Přibývají mimokurtové aktivity. Ať je to holka, nebo kluk, nějakou dobu trvá, než se s tím srovnáte. Igu toto nepotkalo, což indikuje, že by mohla být opravdu velkou šampionkou,“ glosovala pro CNN Prima NEWS bývalá tenistka Petra Cetkovská.

Výraznější tvář konečně nalezena

Vybojovat premiérový grandslam je monstrózní věc. Ale opanovat jeden ze čtyř největších turnajů s rekordní šňůrou 35 vítězných zápasů? To je něco z říše snů. A rodačka z Varšavy se nachází jediné utkání od toho, aby se jí to povedlo. V sobotním finále Roland Garros musí porazit teprve 18letou Cori Gauffovou.

„Je to naprosto neuvěřitelné. A jsem za tuto sérii upřímně strašně ráda. Protože ženský tenis delší dobu neviděl výraznější tváře, které se na okruhu pohybovaly v minulosti, třeba Lindsay Davenportová, Kim Cliljstersová nebo Serena Williamsová. Vypadá to, že se daří to změnit. A pořád je dost mladá, má prostor se ještě zlepšovat, což je fantastické,“ uvedla Cetkovská a dodala: „Těžko říct, kde se to zastaví.“

Současnými 34 zvládnutými tenisovými souboji v řadě Šwiateková vyrovnává počin Sereny Williamsové z roku 2013. Více vyhraných zápasů za sebe dokázala poskládat jen její sestra Venus v sezoně 2000. A už za pár hodin možná i hráčka, která si libuje v matematice. Ostatně říká, že jí „počty“ pomáhají i na kurtu.

Období bez porážky nastartovala v únoru v Dauhá. Už před tím na prvním majoru sezony Australian Open se podívala do semifinále. Taková ochutnávka toho, co v roce 2022 přišlo. Na podniku v Kataru ztratila jediný set, potom kralovala na turnaji v Indian Wells, kterému se přezdívá pátý grandslam, pak v Miami vyhrála dokonce všechny sady, trofej přivezla i z antukových akcí předcházejících Paříži – ze Stuttgartu a Říma.

Hele, zkus být jiná

Teď na Roland Garros má za sebou šest utkání, protáhlo se jí jediné proti Číňance Čeng Čchin-wen. „Zatím na Roland Garros byla prakticky bezchybná. Jasně, prohrála první set s Čeng, ale pak se vrátila a ovládla další sady poměrem 6:0 a 6:2. Nebyla zatím vůbec ohrožená, hraje skvěle. A zdá se, že se zlepšuje každým kolem, což je úctyhodné,“ řekl expert stanice Eurosport Mats Wilander, sedminásobný grandslamový šampion.

„Věřím, že Iga ve fazoně vydrží dlouho, protože prokazuje ohromnou profesionalitu, pořád je zakousnutá, mentálně velmi silná,“ uvedla Cetkovská. Opravdu se Šwiateková – ročník 2001 – zdá být trochu z jiného těsta. Totální perfekcionistka. „Vždy se snažím poučit z toho, co zažily ostatní tenistky. A je mnoho hráček, u kterých po prvním velkém vítězství přijde určitý typ regrese, takže jsem si vždycky říkala: ‚Hele, zkus být jiná.‘ Jen pracovat a soustředit se na to, abych nedělala stejné chyby,“ řekla po triumfu v Římě.

Cetkovská ještě podtrhuje, jak je u současné lídryně žebříčku důležitá psychická stránka. „Hlavně ta její hlava. To, že se nebojí, jde si pro vítězství. Vůbec se neostýchá riskovat za jakýchkoliv okolností, nečeká na to, co udělá soupeřka. A přesně to dělají velké hráčky.“

Probíhající hegemonii ji umožnila Ashleigh Bartyová. Australanka se v březnu v pouhých 25 letech rozhodla ukončit kariéru a přenechala tak první místo v žebříčku Šwiatekové. Tu teď nikdo neohrožuje a pokud v sobotu zvládne finálovou bitvu s Gauffovou, bude mít náskok přes čtyři tisíce bodů. A to je skutečně hodně.

„Možná bude trochu pod tlakem, když hraje proti někomu, kdo je ještě o tři roky mladší. Ale Coco zatím nebyla v grandslamovém finále a Iga se nebojí případných následků,“ komentoval Wilander.

Samozřejmě, v příštím ročníku bude muset Šwiateková obhajovat obrovskou porci bodů, kterou letos získala a ještě získá. Ale pokud jí vydrží stejný zápal, neopustí ji puntičkářství a zdraví bude sloužit, může třeba za více než tři roky trumfnout společný rekord Steffi Grafové a Sereny Williamsové, které vydržely na top místě žebříčku 186 týdnů. A stane se tak Alžbětou II. tenisu. Už teď přivádí soupeřky svou nezdolností k zoufalství.

Tagy: