Zlámalová: Jediný Babiš se stará o voliče. Největším soupeřem mu nejsou koalice, ale covid

Analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová

360° 15.9.2021

Andrej Babiš je jediný, kdo se skutečně stará o své voliče, řekla v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová. Proto ji nepřekvapují výsledky předvolebních průzkumů. Podle ní největším soupeřem předsedy vlády v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny není koalice Pirátů a STAN ani Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), ale covid.

„Čísla předvolebních průzkumů nejsou překvapivá. Babiš je jediný, kdo se skutečně stará o své voliče. Ví, že to jsou starší lidé, chudší lidé, státní zaměstnanci, a jako jeden z mála se o ně špičkově stará,“ uvedla v pořadu Lenka Zlámalová.

Jako příklad premiérovy péče uvedla bezprecedentní zvýšení starobního důchodu, zvyšování sociálních dávek nebo masivní dotace. „Opoziční strany se o své voliče nestarají,“ podotkla a zkritizovala jejich kampaň.

Babiš se bojí covidu

„Inflace je obrovské téma, máme jedno z největších zdražování za posledních 18 let. Ceny letí raketově nahoru, ale strany to neumí hrát. Absolutně nechápu opoziční strany, že nejsou schopny některé věci proti Andreji Babišovi vytahovat,“ kroutila hlavou v pořadu. Připomněla také pandemii koronaviru, kterou podle ní vláda nezvládla.

I kvůli slabé kampani opozice podle Zlámalové nejsou Babišovými největšími protivníky ve volbách dvě zmíněné koalice. „Největším soupeřem Babiše v těchto volbách je covid, nikoliv skuteční soupeři. Teď vypadá, že je pod kontrolou, a pokud nezačnou masivně růst čísla nakažených do voleb, což není moc možné – když netestujeme očkované, nemůžeme nakažené nacházet. Babiš si musí dávat pozor, aby se situace s koronavirem nezhoršila, toho se bojí,“ zdůraznila novinářka.

Do Sněmovny se dostanou maximálně komunisté

Zároveň řekla, že volby jsou více než o premiérovi o malých stranách, které budou hrát klíčovou roli. „Čím více se do Sněmovny dostane malých stran, tím větší pravděpodobnost je, že Babiš sestaví vládu,“ upozornila.

Zároveň je ale dost skeptická k tomu, že ve volbách právě malé strany uspějí. „Myslím, že se do Sněmovny dostane maximálně KSČM. Naopak jsem téměř přesvědčená, že tam nebude sociální demokracie. Černý kůň je Robert Šlachta, kterému došel dech,“ předpověděla.

ANO nepomáhá, že vede v průzkumech

Podle komentátora MF DNES Petra Koláře jsou letošní volby především o premiérovi – a tím jsou zajímavé. To, že vede v předvolebních průzkumech až o 12 procent, mu ale podle novináře moc nepomáhá. „Prospělo by mu, kdyby těsně vedl nad druhým a voličům by mohl říct: Přijďte, nebo prohrajeme. Takhle může mít obavy, že si voliči řeknou, že je na tom tak dobře, že k volbám nemusí chodit. A nepřijdou,“ upozornil Kolář.

Z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS vyplývá, že by volby vyhrálo vládní hnutí ANO s 32,4 procenta. Druhá je koalice Spolu s 20 procenty, koalice Pirátů a STAN stagnuje na 18 procentech.

Podpora SPD zůstává na 11,8 procenta a v modelu s koalicemi hnutí náleží čtvrté místo. Do Sněmovny by se dostali ještě komunisté, kteří by získali 5,4 procenta. Naopak mimo dolní parlamentní komoru by zůstala ČSSD, které průzkum agentury STEM přisoudil 4,4 procenta.

Tagy: