Jak se vyrábí sýr? Nejprve se srazí mléko, poté nastává doba zrání

V televizním speciálu Zlaté české ručičky tentokrát redakce CNN Prima NEWS pátrala po tom, jak se vyrábí sýr. Na proces produkce tohoto mléčného výrobku se štáb podíval do firmy Madeta, jejíž historie sahá do roku 1837.

Výroba sýru zabere zhruba dva měsíce. A na začátku je mléko. Nejdříve se v něm zničí mikroorganismy a pak se do něj přidají sýrařské kultury, které zajistí zrání sýru. Například při výrobě 30procentního eidamu se mléko vychladí na 32 stupňů a napustí se do výrobníku o obsahu 12 000 litrů.

„Mléko se srazí v požadovaném čase na takovou sýřeninu. A ta sýřenina se potom zpracovává krájením, ta hmota se rozkrájí na větší kusy, které se potom mechanicky namáhají,“ vysvětloval CNN Prima NEWS mistr sýrař Josef Pánek.

Posléze se mléko vypustí do předlisovací vany, kde se oddělí syrovátka. Po 13 minutách předlisování se bloky sýru nakrájí a putují do tunelového lisu. „Po vylisování se sýry z forem vyfukují a po dopravním pásu ten proces běží do solných lázní, kde se naplavují do solicího šteláře, který se potom potápí do solné lázně,“ doplnil Pánek.

Po osolení, které trvá dva dny, se sýry zabalí. A to buď celé, nebo se ještě nakrájí na cihly. Pak sýry dva měsíce zrají. Jakmile je proces zrání u konce, sýry se nakrájí na krájecí lince. Například na plátky, o ty je podle firmy největší zájem. Některé sýry se dále taví a zabalí se do známých trojhránků.

Na výrobu jednoho kilogramu sýru je zapotřebí 10 až 12 litrů mléka. Na výrobě sýrů pracuje 600 zaměstnanců a dalších 900 v ostatních provozech firmy.

Tagy: