Zlatý hlas z Prahy, tak se v zahraničí říkalo Gottovi. Populární byl i v zámoří

Karel Gott byl bezesporu nejúspěšnějším zpěvákem v Česku a nikomu jinému se u nás zatím nepodařilo nasbírat tolik ocenění jako jemu. Své první úspěchy slavil už na začátku kariéry také za hranicemi, kde mu dokonce říkali Zlatý hlas z Prahy. Na oficiality si ale Mistr nepotrpěl, své fanoušky miloval a hudební ceny pro něj byly příjemným bonusem.

Gott se začal na veřejnosti ukazovat po amatérské soutěži zpěváků v roce 1958. O dva roky později se dal na profesionální pěveckou dráhu a začal se věnovat pouze zpěvu. Už v roce 1961 měl své první zahraniční turné v Polsku. O rok později se vydal do Sovětského svazu, kde se stal doslova miláčkem publika.

V tom samém roce vyhrál jeho duet s Vlastou Průchovou v české rozhlasové hitparádě. A v roce 1963 přišel první Zlatý slavík.

Další ohromný úspěch přišel v roce 1966 kdy vydal album The Golden Voice Of Prague. Časopisem Time bylo ohodnoceno jako jedno z nejlepších toho roku v Evropě a zástupci americké společnosti Columbia okamžitě plánovali jeho vydání ve Spojených státech.

Kromě přezdívky Zlatý hlas z Prahy si Gott brzy vysloužil i pojmenování Sinatra Evropy. Zrodila se hvězda, jejíž popularita překračovala nejen hranice Československa, ale i do té doby zcela neprostupnou železnou oponu. Gott si rychle získal i francouzské fanoušky – především díky účasti na festivalu MIDEM v Cannes v letech 1967–70.

V roce 1968 se zúčastnil soutěže Eurovision Song Contest. Zajímavé je, že soutěžil za Rakousko. Přestože byl až třináctý, stal se oblíbeným v Německu, v Rakousku i ve Švýcarsku.

Coby nováček se po Tomu Jonesovi stal největší hvězdou, a dokonce i konkurentem takových hvězd jako Frank Sinatra či Rolling Stones. Francouzský tisk jej dokonce označil za „přírodní úkaz z východu“, jinými slovy té exotické, komunistické Evropy.

A brzy přišly nabídky ze zámoří: půlroční angažmá v americkém Las Vegas, účast na světové výstavě v Montrealu, společné vystoupení s francouzskou hvězdou Gilbértem Becaudem v americké i kanadské televizi. Nadšení budil jak u diváků, tak u kritiky. A pak přišlo v roce 1968 Rio de Janeiro. Na brazilském festivalu vytáhl Gott z rukávu skutečné eso – Lady Carneval.

Jeho písně se často překládaly do cizích jazyků

Píseň Lady Carneval z dílny Karla Svobody se stala světovým hitem, který se dočkal více než 30 jazykových verzí od různých zpěváků. Svět ležel v 70. letech Karlu Gottovi u nohou. Nabídku zůstat v Americe ale za domácí publikum a Evropu nevyměnil. Namísto toho uzavřel smlouvu s německou firmou Polydor, pro kterou nahrál svůj první singl. Prodalo se ho více než milion kusů a z Karla Gotta se prakticky přes noc stala superstar.

Druhá polovina 70. let přinesla kultovní hit všech generací – píseň o včelce Máje, kterou nazpíval ke stejnojmenné kreslené pohádce. Dočkala se několika jazykových verzí, v němčině je známá jako Biene Maja.

Jako vůbec první zpěvák východní Evropy a z oblasti pop-music vystoupil v roce 2000 v newyorské Carnegie Hall. Největší zahraniční úspěchy ale stále slavil Karel Gott v Německu. Získal tam ocenění pro nejúspěšnějšího zahraničního umělce všech dob, který na tamní scéně kdy působil. A k Bine Maja přibyly další hity – německá verze Zvonků štěstí s Darinkou Rolincovou a píseň Být stále mlád jako duet s německým rapperem Bushidem.

V průběhu své více než padesátileté kariéry Karel Gott zvítězil celkem dvaačtyřicetkrát v anketě Zlatý slavík. Druhý skončil pětkrát a třikrát byl třetí. V anketě o nejoblíbenější tváře a pořady televizních obrazovek TýTý, která se konala od roku 1991, vyhrál celkem jedenatřicetkrát.

Karlu Gottovi byl 3. května 1977 udělen titul Zasloužilý umělec a 30. dubna 1985 pak titul Národní umělec, tj. nejvyšší vyznamenání, které tehdy mohlo být uděleno za zásluhy v oblasti umění.

Dne 28. října 2009 obdržel Gott od prezidenta České republiky Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně. O pět dnů později se stal čestným občanem svého rodného města Plzně a byl uveden do Dvorany slávy Plzeňského kraje.

V dubnu 2011 mu udělila Asociace českých rusistů pamětní medaili Josefa Jungmanna za propagaci česko-ruských vztahů. A dva měsíce nato převzal v Moskvě Řád Jurije Gagarina.

V posledních letech se stal obzvlášť úspěšným hitem píseň Srdce nehasnou. Duet nazpíval se svojí dcerou Charlottou a během sedmi měsíců videoklip dosáhl 38 milionů zhlédnutí na YouTube.

Německá televize MDR věnovala Gottovi k 80. narozeninám 90minutový filmový portrét od autorky Heike Sittner s názvem Ein Abend für Karel Gott. V dokumentu Mistr hovoří o svém dětství, konfliktu s otcem, ale i o životě zpěváka a lásce k vlasti. Vedle něj v dokumentu vystoupilo i mnoho českých i německých kolegů z branže.

Tagy: