Pohádka na MS juniorů potřebuje zlatou tečku, říká šampion z roku 2001. Vzpomínal i na oslavy

Když Tomáš Duba vidí, co teď předvádí čeští junioři na mistrovství světa, vrací se ve vzpomínkách do roku 2001 více než kdy jindy. Tehdy na hokejovém šampionátu do 20 let jako nejlepší brankář turnaje vychytal zlato. Jen zopakovat účast ve finále přitom mladý nároďák marně zkoušel přes dvě dekády. Další protahování méně zářného období však nyní utnul výběr Radima Rulíka. A i kdyby mu nejcennější medaile unikla, Duba pro CNN Prima NEWS hovoří za leckoho, když před závěrečnou bitvou s Kanadou (pátek 0:30) zmiňuje: „Už teď jde o fantastický úspěch.“

Kdyby Vladimir Putin nerozpoutal válku na Ukrajině, byla by podobnost s posledním šampionátem, na němž čeští junioři dokráčeli do finále, ještě významnější. Mělo se hrát v Rusku, nikoliv v kanadském Halifaxu. Před 22 lety juniorská reprezentace dokázala v Moskvě obhájit zlato z předchozího roku.

V týmu koučů Jaroslava Holíka a Pavla Hynka zářili pozdější čtyřka draftu NHL Pavel Brendl, Václav Nedorost nebo Radim Vrbata, na soupisce byl i Tomáš Plekanec či Martin Erat. A v bráně čaroval Tomáš Duba. Nakonec nejlepší gólman turnaje, který za sebou nechal i pozdější legendu organizace New York Rangers Henrika Lundqvista.

„Hned si vzpomenu na výtečnou partu – hráče, maséry, trenéry a také generálního manažera Zbyňka Kusého. Drželi jsme při sobě. Měli jsme skvělé osobnosti. Jako kluci nyní, tak i my jsme vyhráli skupinu a rovněž narazili na Švýcarsko ve čtvrtfinále a v semifinále na Švédy. Takže určité podobnosti vidím, snad dojde i na stejný závěr,“ vypráví Duba pro CNN Prima NEWS. „Přáli jsme si do finále Kanadu, dostali jsme Finy. Kluci mají Kanadu v Kanadě, přijde plný dům…“ pokračuje bývalý gólman, který nyní trénuje ve Finsku, kde si už před lety našel ženu.

„Už teď jde o fantastický úspěch,“ chválí mančaft kolem kapitána Stanislava Svozila. Zkrátka i kdyby Češi Kanadu v nočním utkání neporazili, svými výkony si získali srdce fanoušků z řad hokejového národa, kterému se v posledních letech dostávalo radosti ve skromných dávkách. A také si domů odvezou minimálně stříbro, první medaili od roku 2005. Duba ví, že juniorské zlato chutná nejlépe, ale zároveň jsou po něm horší rána.

„Už v Moskvě to bylo divoké. Oslavy byly nejtěžší fází turnaje. Divočina, na kterou jsem nebyl zvyklý. Přežít zpáteční cestu s bolehlavem bylo velmi náročné. A to jsme pak ještě jeli za tehdejším premiérem Milošem Zemanem. Všichni jsme u něj pak jen přežívali,“ směje se.

Disciplína, bojovnost, soudržnost

U 41letého Duby pokaždé na přelomu prosince a ledna – kdy se zpravidla turnaj MS do 20 let hraje – ožívají vzpomínky na onen rok 2001. „Vždy si během dvacítek vzpomenu na náš zlatý turnaj. Bylo to hezké, ale zároveň jsem si říkal, jaká je škoda, že to není jednoduché zopakovat. Letos cítím, že by to mohlo vyjít,“ říká.

Proč? „Líbí se mi, jak jsou kluci stateční, jen tak se nezbavují puků. Mají ohromné sebevědomí a číší z nich, že si jdou pro vítězství. Už na posledním šampionátu hráli velmi dobře, teď potvrzují vzestupnou tendenci, nasadili všemu korunu. Hezké po několika letech a určitých neúspěších toto znovu vidět. Český tým opět válí. A k tomu má výborného gólmana,“ poznamenává vítěz extraligy s pražskou Spartou.

Má na mysli svého jmenovce Suchánka. „Vypadá skutečně velmi jistě. Při závarech a velkých šancích udělá extra zákrok. Nepanikaří, když dostane gól. Je tam velká důvěra, hráčům vrací, že dávají góly. Strašně mu to přeju. Udělal chybu proti Švýcarsku, ale tu někdy udělá každý. Důležité je, jak na ni zareagujete.“

„Vždy si během dvacítek vzpomenu na náš zlatý turnaj. Bylo to hezké, ale zároveň jsem si říkal, jaká je škoda, že to není jednoduché zopakovat. Letos cítím, že by to mohlo vyjít.“

A Suchánek – chytající za tým Tri-City Americans v juniorské WHL – zareagoval dobře. V semifinálovém thrilleru proti Švédsku pak byl klíčem k tomu, že šance na postup stále žily. Rodák z Přerova sice zatím neprošel draftem, ačkoliv věkově mohl, ale teď si o laso od některé z organizací NHL říká velmi nahlas. „Osobně si myslím, že šanci má velikou. Čeští gólmani jsou nyní v zámoří celkem v kurzu. Takovýto úspěch reprezentace na obrovské akci mu určitě pomůže, otevře mu dveře. Věřím, že se do NHL dostane,“ hodnotí Duba.

Vysoké šance na nejprestižnější hokejovou ligu světa však mají i další borci z juniorské reprezentace. Více čtěte zde.

Česká jednička může nabídnout i něco, co jeho kolegům-brankářům schází. Totiž kanadské body. Na probíhajícím šampionátu má čtyři za asistence, což je velká kuriozita. „Pramení to zaprvé z toho, že se hraje na malém hřišti, roli samozřejmě hraje produktivita celého týmu, který dává hodně gólů. A tak se k těm asistencím snáz přichomýtnul,“ uvádí Duba.

Proti Tre Kronor se mu líbilo, jak tým Radima Rulíka nefňukal, i když k tomu několikrát rozhodčí zavdali příčinu. „To vždy vychází od toho, jak disciplínu nastaví trenérský štáb. Hráči se řídí tím, jak na konkrétní momenty reagují právě trenéři. Disciplínu bych spolu s bojovností a soudržností nejvíce vypíchl. A také to, že tým věří do poslední chvíle. Díky tomu mohla přijít exploze radosti. Fantastická prezentace českého hokeje.“

Odměna přišla 38 sekund před koncem. Za stavu 0:1 při hře bez brankáře vypálil přízemní ránu ze své hokejky obránce David Jiříček. Leckomu tato branka připomněla legendární trefu Karla Rachůnka ze semifinále seniorského mistrovství světa v roce 2010. Stejná fáze turnaje, stejný soupeř, opět zásah obránce, podobná oslava se střídačkou.

„Hned mi to projelo hlavou. Podobností tam bylo opravdu moc. Jen jsme tedy tehdy měli bílé dresy, jestli si dobře vzpomínám,“ usmívá se Duba. Neplete se.

Před 13 lety také Česko porazilo Švédy až na nájezdy, tentokrát rozhodlo už prodloužení, a to díky akci Jiřího Kulicha. Tehdy byli poslední překážkou Rusové, teď mezi nároďákem a zlatem stojí Kanada. Ale to je fuk. „Pohádka, která jen potřebuje zlatou tečku,“ uzavírá před finále hrdina 22 let staré fantazie.

Tagy:
Kanada Moskva NHL zlatá medaile hokej finále sport Rusko česká hokejová reprezentace Radim Rulík národní tým Tomáš Duba kanadská hokejová reprezentace mistrovství světa v hokeji do 20 let Jiří Kulich slavnost hokej Tomáš Suchánek David Jiříček česká hokejová reprezentace do 20 let kanadská hokejová reprezentace do 20 let