Sníh a rampouchy padající ze střech mohou ublížit. Na kom a jak vymáhat náhradu škody

Do Česka dorazila obleva, a tak hasiči varují lidi, aby dávali pozor na padající sníh ze střech. I v obcích, kde sníh ještě nějakou dobu vydrží, ale hrozí nebezpečí. Například na úklid chodníků se totiž v řadě z nich nedbá. Radnice se tak vystavují riziku, že se na nich budou hojit občané, kteří kvůli tomu utrpěli zdravotní újmu. Odpovědnost za škody totiž zpravidla nesou právě ony.

Přestože už skoro 12 let platí novela zákona o pozemních komunikacích, která přesunula odpovědnost za schůdnost chodníků na jejich majitele, stále to v mnoha tuzemských městech a obcích v zimě vypadá, jako by se nechumelilo. Příkladem může být třeba Krupka na Teplicku, kde si s opakovaným sněžením příliš hlavu nelámou.

Někteří tamní občané si na sociálních sítích stěžují, že se v některých částech města musí pohybovat po silnici, protože chodník je pro ně příliš vysoké riziko, že se na něm zraní. „A co teprve Husitská. Jít s kočárkem hraničí s ohrožením života, lituju ty maminy,“ napsala na Facebook uživatelka Alena Vavřichová. Redakce CNN Prima NEWS požádala radnici Krupky o sdělení, jak v údržbě chodníků postupuje, odpověď ale stále nedostala.

Uklízet musí majitelé

Jak je to ale v případě, že si na zasněženém či zledovatělém chodníku třeba zlomíte nohu nebo si jen při pádu roztrhnete bundu či rozsednete mobil? Přestože dodnes mají mnozí zažité, že před domem musí uklízet sníh sami, v roce 2009 přešla tato povinnost na majitele chodníků, což jsou v drtivé většině případů města a obce.

Ty také odpovídají za škodu, která kvůli úrazu na neudržované komunikaci vznikla. Právo domáhat se náhrady nemajetkové újmy na zdraví, nákladů spojených s léčením a péčí o zdraví, ale i náhrady ze ztráty výdělku dává každému občanský zákoník. V případě, že se zraníte na přístupovém chodníku či schodech k domu, s nárokem se musíte obrátit na jeho majitele.

Mohlo by se zdát, že předpověď počasí věštící pro příští dny jarní teploty a oblevu tuto starost z majitelů nemovitostí sejme. Jenže nezapomeňte, že uklouznutí na chodníku není jediný karambol, který vám při pohybu ve městě hrozí. Přívaly sněhu totiž přispěly k vytvoření tlustých čepic na střechách, z nichž také často visí mohutné rampouchy. Dá se tedy očekávat, že oteplení bude způsobovat pády střešních „lavin“. I na tyto případy občanský zákoník pamatuje a také zde odpovědnost za škody leží na majitelích.

Odpovědnost je i na nás

Ale pozor, zákon předpokládá, že i chodci jsou myslící bytosti a jako takové by měly následky svého pohybu předvídat a přizpůsobovat jej stavu chodníků a povětrnostní situaci. Pokud si tedy na zimní procházku vyrazíte v letní obuvi, či dokonce sandálech, těžko se domůžete náhrady škody, když se vám na ušlapaném sněhu smekne noha. Majitelé domů by na druhé straně měli chodce upozornit, že jim hrozí zranění při pádu sněhu ze střechy, ideálně by měli průchod kolem takové nemovitosti ohraničit překážkou.

Když už se vám něco stane, zajistěte důkazy. Nejlépe fotografie, kde bude patrný stav chodníku, na němž jste upadli. Pokud u nehody byli lidi, domluvte se, zda budou ochotni věc dosvědčit. Při vyčíslování nároku na náhradu škody je na vás, abyste její výši řádně doložili. Posudek o bolestném by vám měl vystavit ošetřující lékař, v případě trvalých následků je dobré požádat o posouzení ztížení vašeho společenského uplatnění. Také byste si měli opatřit potvrzení o ztrátě výdělku. Zjistěte si i to, zda je majitel nemovitosti pro tyto případy pojištěn, celá věc se tím výrazně zjednoduší. Jak pro něj, tak především pro vás.

Tagy: