Zlínští lékaři provedli unikátní operaci. Pacientce pomůže na nohy nepotřebná kost

Naprosto unikátní operaci ve středu provedli lékaři v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Zákrok podstoupila pacientka, která skončila po autonehodě upoutaná na lůžko s rozdrceným bércem. Lékaři použili zdravou část lýtkové kosti, aby nahradili chybějící kus kosti holenní, která je ve spodní části nohy hlavní. Žena by tak mohla v budoucnu znovu chodit.

Vloni v listopadu se Anna Ryšavá vydala z Uherského Hradiště za kulturou do Brna. Do divadla ale nedojela. V Buchlovských kopcích měla vážnou autonehodu.

„Řidič mi vjel do protisměru, takže jsem to nezavinila, ani jsem to nemohla nějak ovlivnit či zmenšit následky. Předjížděl, jel ze zatáčky. Riskantně jel celou dobu, jak vypověděli svědci,“ dodala Ryšavá.

Devětadvacetiletá žena přežila, ale rozdrcená pravá noha ji vyřadila z běžného života. Bez pomoci blízkých nemůže nic. Je trvale upoutaná na lůžko. Proto souhlasila, že podstoupí tuhle neobvyklou operaci.

„Ze začátku jsou tomu nerozuměla, protože jsem netušila, že jsou v těle kosti, které nejsou potřeba. Zřejmě mi ten kousek (lýtkové kosti) chybět nebude, a naopak v pravé noze hodně pomůže,“ svěřila se.

„Během výkonu jsme část (holenní) kosti odstranili, vyjmula se lýtková kost, která se na cévní stopce přenese mezi zdravé části kosti, kde se nějakým způsobem zafixuje,“ přiblížil primář traumatologie Petr Menšík. „Lýtkovou kost dáme vlastně na místo té holenní kosti,“ doplnil jednoduše plastický chirurg Tomáš Kempný.

I když nešlo o zrovna jednoduchý zákrok, Ryšavá se nebála. „Doktorům naprosto důvěřuju. Je to nezbytné, abych se posunula dál,“ dodala. Lékaři předpokládají, že operovanou nohu pacientka zkušebně zatíží přibližně po šesti týdnech. Celková rehabilitace ale potrvá minimálně rok.

Tagy: