Žloutenka typu C způsobující rakovinu jater probíhá bez příznaků, upozorňuje lékařka

INTERVIEW 18.12.2020

Desítky tisíc lidí u nás trpí hepatitidou typu C třeba i několik desetiletí, ale vůbec o tom neví. Tato nemoc, která může způsobit cirhózu či rakovinu jater, totiž obvykle nemá žádné příznaky. V pořadu CNN Prima NEWS Interview o tom mluvila lékařka z Kliniky hepatogastroenterologie IKEM Soňa Fraňková.

Fraňková společně s kolegy spustila kampaň Testuj se včas, která upozorňuje na nebezpečí žloutenky neboli hepatitidy typu C. „Chtěli jsme se zaměřit na bezpříznakové pacienty s hepatitidou typu C a také na HIV. Kampaň upozorňuje na chorobu, o které nemocní lidé vůbec nevědí a která je může v budoucnu ohrozit na životě,“ vysvětlila lékařka.

Kampaň „Testuj se včas“

Cílem je upozornit na to, že ohroženy virem hepatitidy C nebo HIV nejsou pouze osoby z rizikových skupin. Osvětovou kampaň budou provázet příběhy pacientů, které mají přiblížit různorodost nakažených a zbavit onemocnění stigmat a mýtů v očích veřejnosti. Více na www.testujsevcas.cz

„Všichni se bojí, že zemřou na koronavirus. Přitom když jste infikovaní hepatitidou typu C, může se u vás rozvinout například rakovina jater, a nepřijdete-li včas, je riziko úmrtí daleko větší,“ sdělila Fraňková.

Hepatitidu C mohou mít lidé, kteří dostali krevní transfuzi před rokem 1992, někdy v životě  experimentovali s drogami, byť třeba jen jednou, nechali si amatérsky udělat piercing či tetování nebo mají vyšší jaterní testy. „Zpozornět by měli i ti, kteří se narodili mamince, jež hepatitidu typu C má nebo měla,“ uvedla Fraňková.

Nemoc má asi 50 tisíc lidí

Vzhledem k tomu, že hepatitida většinou probíhá bezpříznakově, přijde se na ni často náhodou. „O to je to větší šok pro pacienta, který se najednou musí rozpomínat, jaké měl rizikové faktory přenosu. Zhruba v 50 procentech případů stejně na žádný nepřijdeme,“ sdělila lékařka.

V Egyptě je tímto typem žloutenky infikováno až 16 procent populace, u nás jí trpí zhruba 50 tisíc lidí, což je asi 0,5 procenta populace. „Problém je, že tři čtvrtiny infikovaných o své nemoci vůbec neví, protože nemají žádné příznaky. Byť se hepatitidě typu C říká žloutenka typu C, většina nemocných nikdy ve svém životě nezežloutne. Až možná ve fázi selhání jater,“ řekla Fraňková.

Nově hlášených případů je ročně něco málo přes tisíc, lékaři by jich ale potřebovali objevit pětinásobek, aby nemoc vymýtili. „Jednoho dne bychom tak dospěli do stadia, kdy u nás žádní takoví nemocní nebudou,“ sdělila Fraňková.

Od roku 2014 se k léčbě hepatitidy typu C využívají nové léky. „Léčba prodělala naprostou revoluci. Podáváme léky v tabletách, které téměř nemají nežádoucí účinky, jen občas si někdo stěžuje na bolest hlavy. Léčba trvá osm, maximálně dvanáct týdnů a je opravdu účinná – vyléčí se téměř sto procent pacientů,“ dodala lékařka.

Rozhovor Martiny Kuzdasové se Soňou Fraňkovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: