Zmatek, strach a bezmoc, popisují svědci z blízkého okolí fakulty. Chválí jednání policie

Okolí budovy Filozofické fakulty UK několik hodin po masové vraždě

Svědectví o dění v okolí Filozofické fakulty během vražedné střelby

Na místě čtvrteční tragédie bylo mnoho potenciálních obětí vražedného střelce. Vedle hlavní budovy Filozofické fakulty UK vede Kaprova ulice, z jedné strany ji lemuje několik obchůdků, za jejich sklem jsou vidět prodavači. Vrah by je proto měl snadno na mušce. Policisté proto začali všechny lidi z ulice zahánět do budov nebo do blízké stanice metra Staroměstská. „Lidi se ptali, co se děje. Dozvěděl jsem se od policie, že je tam aktivní střelec a ať nikdo nevychází ven,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden ze svědků.

Atmosféra v okolí Filozofické fakulty u náměstí Jana Palacha se změnila během okamžiku. Lidé začali utíkat, policisté je zaháněli do budov a stanice metra. Tak popisují dění očití svědci.

„Když začal střílet, lidi sem vběhli, křičeli. Pak sem přišel policista a řekl, ať se zamkneme a nevycházíme,“ popisuje prodejkyně tabákových potřeb hned vedle fakulty. V prodejně se schovávali i dva mladší muži a jeden starší, kterému bylo špatně.

ČTĚTE TAKÉ: Zbraň z Klánovic se shoduje s tou z domu střelce z fakulty. Policie zveřejnila důkazy

Mnoho lidí se běželo schovat do nedalekého vestibulu metra.

„Kolem třetí hodiny jsem přijížděl na stanici Staroměstská, kde jsem vycházel po schodech na Kaprovu ulici, že půjdu směrem na Staroměstské náměstí. A u východu byla slyšet střelba,“ popisuje Martin Havlíček. „Byli tam policisté, kteří sledovali budovu. Postavil jsem se tedy na čtvrtý pátý schod a zaháněl lidi zpátky do vestibulu metra, aby nevycházeli ven a nestěžovali práci policii. Lidi se ptali, co se děje. Dozvěděl jsem se od policie, že je tam aktivní střelec a ať nikdo nevychází ven. Ještě kolem čtvrt na čtyři byla slyšet střelba. Pak zaznělo i upozornění z metra, že se lidé nemají na stanici Staroměstská zdržovat,“ uvedl muž, který pracuje jako řidič záchranné služby, ale v daném čase nebyl ve službě.

„Byli jsme schovaní dole ve stanici metra. Lidi se chovali spořádaně, docela klidně,“ vzpomíná prodejce časopisu Nový Prostor. „V jednu chvíli nám policisté řekli, že nás pustí do Kaprovy ulice, ale pak se to změnilo a oznámili nám, že pro nás přijede poslední vůz metra směr Můstek. Vagony se ale hned naplnily, a tak musela přijet ještě jedna souprava.“

Proč?

Na jednom z obsluhujících bistra, které je kousek od fakulty, je znát i den poté rozrušení.

„Začali tu běhat policisté a říkali, ať se schováme, jdeme od oken a sedneme si na zem. Nahnali sem další lidi a zůstali jsme tu schovaní. Kolem půl třetí jsme se od policie dozvěděli, že se tu střílí,“ přibližuje muž. „Vůbec jsem nechápal, co se to děje. Když jsme tu byli už dlouho, říkal jsem si, ať to skončí. Když se vžiju do rodičů těch studentů… Sám mám děti. Bezmoc a nepochopitelnost. Celou cestu domů jsem to nemohl pobrat. A doteď to v sobě pořád řeším. Proč? Je to hrozný,“ dodává.

Chvála policie

Prodejkyně v nedalekém krámku s keramikou v den tragédie v práci nebyla, ale vše se dozvěděla z vyprávění. „Byla tu moje sestra. Popisovala mi, jak tu byly slyšet rány. Najednou přiběhli policisté, a řekli, ať se zavře, zhasne a jde co nejdál od okna,“ rekapituluje žena vyprávění. „Policisté se prý chovali skvěle. Sestra odcházela asi v půl páté a s ostatními lidmi ji policisté doprovodili až ke Staroměstskému náměstí. Jednali při tom všem opravdu úžasně. Zasloužili by si odměnu.“

Drama probíhalo ve čtvrtek i na druhé straně Vltavy, kam by vrah ze střechy Filozofické fakulty mohl se svou zbraní dostřelit.

„V 15.18 jsem vystupoval z metra Malostranská, měl jsem na sobě sluchátka. Najednou jsem viděl, jak jsou všichni schovaní a bojí se. Ptal jsem se, co se děje. Dozvěděl jsem se, že probíhá střelba. Říkal jsem si: Střelba v Praze? To není možný,“ vzpomíná student Giacomo Ridi. „Tak jsme čekali, po pěti minutách jsme šli na zastávku, přišel za námi policista s brokovnicí a řekl, že máme běžet zpátky do metra, že ještě nic neskončilo. Tak jsme čekali v metru, já jsem to pak vzal obloukem k mostu a viděl, jak tam přijíždí všechna ta policejní auta, sanitky, hasiči. Bude to asi jeden z nejtěžších dnů, co se v Česku kdy staly.“

Při střelbě v Praze ve čtvrtek zemřelo 14 lidí, sám útočník je 15. mrtvým. Záchranná služba ošetřila 11 vážně, osm středně a pět lehce zraněných, všechny převezla do nemocnic, které aktivovaly své traumaplány. Podle informací policie byl pachatelem 24letý student fakulty a před incidentem na škole zavraždil svého otce.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dramatické video ze zásahu uvnitř školy. Střelec se zabil sám, potvrdila policie

Tagy: