Změna dodavatele energií krok za krokem. Na co si dát pozor, aby proběhla hladce?

Změna dodavatele energií je jednoduchá

Jednoduchý srovnávač cen elektřiny a plynu

Lepší cena u konkurence nebo nespokojenost s komunikací. Důvody pro změnu dodavatele energií jsou různé. Co vás ale čeká, když se rozhodnete pro přechod? Připravili jsme pro vás celý postup krok za krokem, abyste věděli, na co se připravit.

Udělali jste si srovnání dodavatelů a dostali jste různé cenové nabídky. A co dál? V první řadě si zkontrolujte podmínky výpovědi smlouvy u stávajícího dodavatele. Poté můžete zahájit proces přechodu k jinému dodavateli.

DÁLE ČTĚTE: Nebojte se žádat skutečně výhodnou nabídku, radí expert. Jak na dodavatele energií?

Pokud změnu nechcete řešit sami, můžete ji nechat na energetických poradcích, kteří vás v rámci nové služby Energie srozumitelně přechodem k jinému dodavateli provedou a všechny nutné formality vyřeší za vás.

Kdy lze vypovědět smlouvu

Ke smlouvě na dobu určitou a neurčitou se vážou rozdílné podmínky odstoupení. V případě, že jste uzavřeli smlouvu na dobu neurčitou, můžete podat výpověď prakticky kdykoliv. Výpovědní lhůta jsou 3 měsíce a začne běžet od prvního dne měsíce po doručení výpovědi. Během této doby musíte přechod k novému dodavateli vyřešit.

Nově je srovnávač a sjednávač cen energií dostupný zdarma také na adrese www.cnn.iprima.cz/kalkulacka-energii.

Odstoupení od smlouvy na dobu určitou tak flexibilní není. Vypovědět ji sice můžete kdykoliv, ale vždy musíte nechat doběhnout sjednanou dodávku až do konce. „Pokud tedy po roce vypovíte smlouvu sjednanou na 2 roky, musíte dalších 12 měsíců elektřinu či plyn odebírat od původního dodavatele. V případě dřívějšího ukončení by vás totiž čekaly nepříjemné sankce,“ vysvětluje Tomáš Suchý, zakladatel poradenské společnosti encall.

Pozornost ale věnujte především datu konce smlouvy. Nejčastěji lze smlouvu na dobu určitou vypovědět do dvacátého dne před jejím koncem, poté se automaticky prodlužuje.

S kým změnu řešit?

Pokud se rozhodnete řešit změnu po vlastní ose, kontaktujte nově vybraného dodavatele ohledně sjednání vybraného produktu. K ruce si připravte původní smlouvu nebo poslední vyúčtování. Nový dodavatel je bude potřebovat pro přípravu všech dokumentů spojených s přepisem.

Druhou možností a pro vás nejpohodlnější variantou je využít energetického poradce, který s vámi původní smlouvu projde a celý přepis vyřídí za vás. I pro něj si připravte poslední vyúčtování, na základě kterého spočítá, zda je přechod k novému dodavateli výhodný a připraví potřebné podklady. V rámci služby Energie srozumitelně vám CNN Prima News tuto službu přináší zdarma.

Nikdo se neozývá, nezapomněli na mě?

Poradce vám připraví smlouvu s novým dodavatelem a tomu stávajícímu pošle výpověď. Během procesu vás informuje o všech nových událostech a změnách. Počítejte ale s tím, že vyřídit veškeré administrativní záležitosti zabere čas. „Zejména pokud s větším předstihem končíte smlouvu na dobu určitou, vzniknou v několikaměsíčním procesu zdánlivě 'hluchá' místa,“ upozorňuje Suchý s tím, že prodlevy jsou přirozeně dány délkou celého procesu, který nelze nijak urychlit.

Kdykoliv však můžete zavolat svému poradci. Ten vás informuje o stavu vaší změny, ověří, že je vše v pořádku a zodpoví případné dotazy.

Samotný přechod nepocítíte

V den změny dodavatele distributor provede odečet měřidla odhadem – výpočtem na základě dostupných údajů – a aktualizuje údaje o spotřebě v centrální databázi. Kvůli možné nepřesnosti výpočtu je proto lepší ke dni přechodu udělat samoodečet a nahlásit přesný stav měřidla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvůli digitalizaci hrozí žaloby, zlobí se úřad ve Strakonicích. Bartoš stavební řízení hájí

Stávající dodavatel obdrží od Operátora trhu energií (OTE) informaci o ukončení smlouvy. Potvrdí ukončení a připraví závěrečné vyúčtování. Poté nový dodavatel zahájí dodávku energie k určenému dni. Vše probíhá plynule a nemusíte se bát, že byste zůstali bez elektřiny či plynu.

Tagy: