Změna u ubytování ukrajinských uprchlíků. Zdarma budou moct bydlet jen zranitelné skupiny

Paní Marina je ubytovaná v penzionu v Jihlavě od loňského dubna a má naději, že tam zůstane i nadále.

Uprchlíkům končí výhodné bydlení

Ukrajinští uprchlíci a jejich ubytovatelé se musí od léta připravit na radikální změny ve vyplácení příspěvku pro solidární domácnost. Uprchlíci z Ukrajiny budou muset mít nově s ubytovatelem sepsanou nájemní smlouvu. Podle sdružení nevládních organizací pracujících s uprchlíky nebudou mít na nájem všichni a dá se očekávat, že se někteří vrátí na Ukrajinu.

Od 1. července už bude moct bydlet zadarmo pouze takzvaná zranitelná skupina, tedy děti, senioři nebo handicapovaní. Paní Marina je ubytovaná v penzionu v Jihlavě od loňského dubna a má naději, že tam zůstane i nadále. Podle svých slov má třetí stupeň invalidity, úřady ale budou chtít jeho prokázání.

„Kdyby to nevyšlo, nezvládla bych zaplatit ani v hotelu, ani v jakémkoliv jiném ubytování. Musela bych se vrátit domů, přestože nemám ani okna, ani dveře ani střechu,“ řekla Marina pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Česko se připravuje na vojenský konflikt. Lipavský představil novou bezpečnostní strategii

„Problém budou mít hlavně kluci, kteří tady byli doteď zadarmo, nic nedělali, pobírali dávky, nepracovali. Když teď budou muset platit, tak nevím z čeho. Když nezaplatí, musím je zkrátka vyhodit,“ uvedla správkyně penzionu Jiřina Šilhánová.

Podle ministerstva nejde o omezení podpory, pouze o její úpravu. „Ve zkratce se dá říct, že se změní výše humanitární dávky a nově budeme rozlišovat zranitelné a nezranitelné osoby,“ vysvětlil mluvčí resortu práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Pro změnu je opozice, neziskovky varují

S omezením podpory pro ukrajinské rodiny souhlasí opozice. „Myslím, že je to správně, protože už se přestanou čerpat dávky na ubytovny a přestane ten obchod s chudobou,“ míní poslanec SPD Radim Fiala. „Ukrajinští uprchlíci by už měli mít samostatné bydlení. Už by neměli bydlet s někým jiným a měli by se o své bydlení postarat de facto sami,“ uvedl poslanec a člen výboru Sněmovny pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

Změnu v podpoře bydlení vítá také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Zároveň prý ale nemá přehled o tom, kolika lidí se bude týkat. „K tomu terminu bude velice těžké pro všechny zajistit ubytování, když vlastně nevíme, komu jej proplatit můžeme a komu ne. Zatím není žádný systém, seznam těchto lidí,“ řekl.

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR upozorňuje na jeden nedořešený problém, který se bude podle nich týkat zhruba poloviny rodin. „Co bude s rodinami, kde jsou jak zranitelné, tak nezranitelné osoby? Je otázka, jak se bude postupovat, protože doteď za ni ubytovatel dostával zhruba 30 tisíc měsíčně. Nově by dostával už jen 20 tisíc a požadoval by nějakou úhradu,“ uvedla vedoucí výzkumu konsorcia Blanka Tollarová.

Od 1. července bude příspěvek na ubytování poskytovaný v rámci humanitární dávky ve výši 2 400 až 3 000 korun na osobu závislý na tom, kde dotyčný bydlí.

Tagy: