Zmizí koňské povozy z centra Prahy? Podle radních zvířata trpí, fiakristé nesouhlasí

Koňské povozy v centru Prahy

Spor o koně v centru Prahy

Fiakry zřejmě nadobro zmizí z centra Prahy. Proti turistické atrakci se postavila radnice i ochránci zvířat. Od ledna roku 2023 tak drožkaři přijdou o místa, která jim doposud sloužila pro odstavování fiakrů. Praha následuje trend z jiných evropských měst – turistické koňské povozy postupně zmizely z Paříže, Londýna, Říma či Barcelony.

Město již z turistických atrakcí nabízených v centru dříve zakázalo mimo jiné vozítka segway, takzvaná pivní kola nebo vystupování v obřích kostýmech například pand. Diskuse se vede také o sdílených elektrických koloběžkách, na jejichž nezodpovědné užívání si stěžují centrální městské části a místní obyvatelé.

Co se ovšem týče povozů, zde panovaly především obavy o zdraví koní. I to je důvod, proč každý rok eviduje Státní veterinární správa nemalé množství stížností, třebaže podle ní nedošlo k nějakým vážnějším proviněním. „V posledních třech letech jsme nezaznamenali žádné prohřešky, které by se týkaly zdraví a pohody koní,“ uvedl její mluvčí Petr Vorlíček.

Přesto se městská rada rozhodla pronájem míst pro drožkaře neprodloužit. Podle pirátského radního Adama Zábranského nejde přímo o zákaz povozů, ale o konec podpory od města prostřednictvím poskytnutí míst pro odstavení kočárů ve Stromovce a na Staroměstském náměstí. Radní Jan Chabr (TOP 09) dodal, že termín zrušení od roku 2023 má zajistit možnost diskuse s provozovateli kočárů a případné nalezení nového domova pro zvířata.

Rozhodnutí vítají zástupci ochránců zvířat. „Dlouhodobá práce koní v rámci fiakrové dopravy jim působí dlouhodobé zdravotní problémy a trvalé následky. Tento zdravotní stav není schopna veterinární správa v rámci těch kontrol, které jsou administrativního rázu, vůbec odhalit,“ řekl štábu CNN Prima NEWS advokát a místopředseda spolku Hlas zvířat Robert Plicka.

Koně netrpí, zvládnou i těžší náklady, říká expert

Fiakristé jakékoli nařčení z týrání ale zásadně odmítají. „Pro nás je kůň součást rodiny. Každý ten kůň,“ hájil profesi Josef Kočovský, předseda Cechu fiakristů a povozníků Čech a Moravy. Cyril Neumann z Katedry chovu hospodářských zvířat České zemědělské univerzity si rovněž nemyslí, že by kůň v zápřahu jakkoliv trpěl. Taková tvrzení podle něj plynou z neznalosti.

„Kočár pro koně není vůbec žádnou zátěží. Jsou vyšlechtěni pro to, aby tahali mnohem těžší náklady. Zodpovědní lidé se dokáží ke koním chovat velmi korektně. Nesetkal jsem se se žádným trápením zvířat, ta činnost je pro ně velmi snadná,“ myslí si Neumann.

Majitel zoo v Táboře a chovatel koní Evžen Korec vidí jako nejproblematičtější dvě věci – dlouhé prostoje mezi jízdami a teploty. „Pokud musí stát v podmínkách, kde je vysoká teplota, dochází zákonitě k přehřátí organismu,“ řekl štábu CNN Prima NEWS. Zda se koňské povozy na Staroměstské náměstí vrátí, ukáže jednání pražského zastupitelstva 27. ledna.

Tagy:
zdraví Londýn zvířata Paříž Řím Barcelona turisté ochrana zvířat koně cestování atrakce zastupitelstvo Jan Chabr Praha radnice Česká zemědělská univerzita Adam Zábranský Evžen Korec koňský povoz povozy fiakry Cech fiakristů a povozníků Čech a Moravy Státní veterinární správa České republiky