Zneuznaný trpaslík se hlásí o pozornost. Ledové sopky na Plutu mohou ukrývat život

Vesmírná sonda New Horizons z dílny americké NASA učinila významný objev na Plutu, kde pořídila snímky ledových vulkánů. O jejich tamní existenci doposud vědci neměli ani tušení. Přítomnost vody v jakémkoli skupenství proto rozehrála debaty o tom, zda by se na Plutu nemohl vyskytovat i živý organismus.

Byl rok 2006 a bylo to v Praze. Přední astronomové se na valném shromáždění usnesli, že změní definici pojmu planeta, a bude proto nutné vyškrtnout Pluto ze seznamu oběžnic ve Sluneční soustavě. Žáci na základních školách se od těch dob učí pozměněný seznam planet, který zakončuje plynný obr Neptun. Zatímco Pluto od stejného roku trpí ústupem ze své někdejší slávy.

To se ale mění. Největší trpasličí planeta teď znovu zaujala astronomy po celém světě. Sonda New Horizons, která dlouhá léta studuje povrch Pluta a okolních vesmírných těles, vyfotografovala na trpasličí planetě ledové sopky. Tento útvar vědci znají, takzvané kryovulkány se nacházejí například na měsících Saturnu nebo Neptunu. O jejich existenci na Plutu ale dosud nikdo netušil.

Červený sníh, led a život?

Ledový vulkán zpravidla vytlačuje podpovrchový materiál na svrchní vrstvu planety, čímž tvoří nový terén. Z jícnu se pak nevalí láva, ale led – voda na chladném Plutu pravděpodobně zmrzla ve chvíli, kdy byla vytlačena blíže k povrchu.

Podle vědců má Pluto údajně kamenné jádro, člověk by na něm našel hory, údolí, ledovce, planiny a krátery. Specifické podmínky dokresluje, že astronaut by z povrchu Pluta mohl pozorovat modré nebe a červený sníh. Právě koktejl atmosférických projevů nahrává podle astronomů myšlence, že se ledové vulkány na Plutu mohou výrazně lišit od těch, které už vědci znají.

„Našli jsme oblasti s velmi velkými ledovými sopkami, které nepřipomínají nic, co jsme zatím ve Sluneční soustavě viděli,“ uvedla Kelsi Singerová, planetární vědecká pracovnice v Coloradu, ve studii, kterou vědci oznamovali objev širší veřejnosti. Existence vulkánů může podle expertů nasvědčovat tomu, že je na Plutu určitý zdroj tepla, což by mělo dopad na veškeré vědění, které astronomové o slavné trpasličí planetce nashromáždili.

To souvisí i s možností, že by na Plutu mohla být i kapalná voda, což tradičně provází i spekulace o podmořském životě. „Kdyby tam nějaký organismus byl, stále by musel čelit řadě výzvám. Potřeboval by nějaký zdroj živin. Pokud je vulkán činný pouze epizodicky a mění se tedy dostupnost tepla i vody, je to pro organismy vždy těžké,“ rozvedla Singerová s tím, že se nabízí poslat sondu do nitra Pluta, aby se přítomnost živých organismů případně potvrdila.

Tagy: