Znojemské okurky z Turecka nebo lentilky z Hamburku. Kam zmizely tradiční české značky?

Spotřebitelé si často v obchodech musí zvyknout na to, že se výroba tradičních tuzemských značek přesunula na jiná místa, respektive do zahraničí. Milovníci okurek například budou od příštího roku kupovat nakládačky v nálevu z ciziny, a ne od tradičního závodu Znojmia v Bzenci. Změna výroben ale v minulosti čekala například na Sedlčanský hermelín, Lentilky nebo kávu Jihlavanka.

Společnost Orkla, která kromě Znojmie vlastní značky Vitana, Hamé, Otma či Májka, ohlásila konec bzeneckého provozu do konce letošního roku. Spotřebitelé si ale už v minulosti mohli všimnout, že se nakládané okurky v nálevu vyrábějí v Turecku. Důvodem jsou lacinější okurky, které se pak doplňují tradičním nálevem s cukrem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus: Vláda s balíčkem laxně proflákala rok a půl. Fialův boj s inflací? Legrační

Lidé mají často tradiční znojemské okurky spojené právě se značkou Znojmia, která se chlubí několikasetletou tradicí. Všímavým spotřebitelům ale nemohlo ujít, že se okurky této značky mnohdy vyrábí také v Turecku. Jedinou tuzemskou surovinou zůstal pouze nálev.

Tradiční recepturou ze Znojma se ale chlubí jiný výrobce nakládaných okurek. Tím je společnost PT servis konzervárna, která má registrovanou známku Znojemská okurka. „Majitel společnosti odkoupil v roce 2015 značku Tradiční klasická Znojemská okurka od původního majitele Družstva Znojemská okurka se sídlem ve Znojmě, a to včetně receptury a nálevu,“ uvádí společnost na svých stránkách.

Při koupi této značky však mohou být spotřebitelé zmatení. Na sklenici je totiž velkými písmeny napsáno „Znojemská okurka“ a ve spodní části se nachází: „Vyrobeno v Táboře – podle klasické receptury“.

Sedlčanský hermelín

Pokud by některý z milovníků sýrů zavítal do Sedlčan a hledal tamní pochutinu, odcházel by zklamán. Závod na výrobu známých hermelínů se totiž před necelými pěti lety přesunul ze Sedlčan na Příbramsku do závodu v Hesově u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. I když se tedy hermelíny vyrábějí jinde, stále je zákazníci mohou najít pod názvem původního místa.

Společnost vyrábí také druhou značku hermelínu Král sýrů, která se však produkovala v Hesově. Kromě toho na trh uvádí i značky Pribina, Apetito nebo Liptov.

Lentilky

Oblíbené dětské cukroviny se přesunuly ze závodu v České republice do zahraničí. Od roku 2021 se totiž vyrábějí v německém Hamburku. Spolu s přesunem se snížil podíl cukru a přibylo více čokolády, mléka a lepku.

Původní závod se nacházel v Holešově a od roku 1907 vyráběla Lentilky značka Sfinx. Od roku 1992 patří dětské pochutiny pod značku Nestlé, která výrobu sjednotila s další podobnou značkou Smarties. Kromě toho firma chtěla snížit náklady na provoz druhého závodu.

Piškoty Opavia

Velký rozruch vyvolal konec tradičních piškotů Opavia. Lidé dokonce na sociálních sítích vyzývali k bojkotu výrobků celé společnosti. Naštvání totiž plynulo z přesunu závodu do Polska a také kvůli snížení kvality piškotů. Nadnárodní společnost Mondelēz totiž kromě přesunu sáhla i do změny tvaru, chutě a konzistence. Oblíbená pochoutka se ale stále jmenuje Tradiční piškoty Opavia.

Káva Jihlavanka a jiné přesuny

I když se podle názvu může zdát, že výroba kávy spadá do Jihlavy, tak je tomu úplně jinak. Výrobnu nenajdete nikde v České republice, ale v zahraničí. Společnost Tchibo ji totiž přesunula do Vídně a následně do polského Marki a německého Hamburku.

Kromě kávy se dříve stěhovaly i jiné závody. Například mražená zelenina z Mochova se přesunula do Rakouska. Dříve svou produkci v Nelahozevsi ukončil i koncern Unilever a výrobky Perla, Flora, Rama nebo Hera se dovážejí z evropských závodů. Z Polska se dováží také některé čokolády Orion.

Olomoucké tvarůžky

Tradiční Olomoucké tvarůžky sice výroby nikam nepřesunuly. Přesto se jejich podnik v Olomouci nenachází. Výrobnu mají v Lošticích na Hané a také ve Velké Bystřici. Tvarůžky jsou typické pro venkov na Hané. Ve větší známost vešly až na olomouckých trzích, kvůli kterým se tvarůžky jmenují podle největšího hanáckého města.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ve vedrech se potraviny kazí rychleji, veterináři kontrolují jejich prodej na trzích. Podívejte se na video:

Tagy: