Kritici chtějí zpřísnit podmínky pro renty policistů a hasičů. Hrozí další vlna odchodů?

Policisté, hasiči nebo třeba vězeňští dozorci mají nárok na doživotní rentu, jakmile odpracují 15 let

Vzhledem k deficitu státního rozpočtu se objevují nejrůznější nápady, jak ušetřit. Jedním z nich je zpřísnění podmínek pro výsluhy za práci u bezpečnostních sborů. Policisté, hasiči nebo třeba vězeňští dozorci mají nárok na doživotní rentu, jakmile odpracují 15 let. Kritici tohoto nastavení ale tvrdí, že je to příliš krátká doba.

Zaměstnanci bezpečnostních sborů se během výkonu své služby často dostávají do situací, kdy nasazují vlastní životy. Renta je tudíž odměnou za jejich službu. Tyto výsluhy ovšem stojí státní kasu každý rok více peněz, protože systém vyplácení je v Česku proti jiným státům poměrně mírný.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda schválila návrh schodku na příští rok. Stanjura nesáhne na platy státních zaměstnanců

V případě Slovenska vzniká nárok na rentu až po 25 odsloužených letech. V Británii lidé dosáhnou renty až po dosažení 60 let. „Někdo nastoupí v 18 letech a má možnost pobírat rentu už před 35. rokem. Výměra začíná na dvaceti procentech platu, takže v případě průměrného platu by šlo odhadem o osm tisíc korun. Hodnota by se postupně navyšovala,“ uvedl redaktor webu Echo24 Jan Hrdlička.

Bývalá policistka strávila ve službě 25 let. Podle ní mají výsluhy smysl. „Konfrontace s pachateli trestné činnosti, nadměrná stresová i fyzická zátěž,“ vyjmenovala rizikové faktory během výkonu práce. „I v jiných profesích trpí lidé už po pěti letech syndromem vyhoření,“ doplnila.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ale opakovaně ujišťoval, že do nastavení tarifů a výsluh příslušníků bezpečnostních sborů zasahovat nehodlá. „Žádná tabulková místa hasičů a policistů se rušit nebudou. Ani platy policistů klesat nebudou,“ pronesl ve Sněmovně v polovině června. Zpřísnění odmítá i opozice s tím, že jsou bezpečnostní složky aktuálně v podstavu. Změny by mohly vést k další vlně odchodů.

„Policisté, kteří mají již odslouženy roky, se budou bát, že by o peníze mohli přijít. Bezpečnostní sbory by se tím mohly destabilizovat,“ argumentoval člen sněmovního výboru pro bezpečnost a poslanec Radek Koten (SPD). Místopředseda výboru a poslanec Jiří Mašek (ANO) upozorňuje na odchody již zkušených policistů. „Jde o to motivovat příslušníky, aby od sboru neodcházeli. Pokud dochází k odchodům policistů s odpracovanými 15 až 20 lety ve službě, pak je to pro stát velká ztráta, protože odcházejí ti, co něco skutečně umí,“ řekl Mašek.

Částečnou podporu mezi poslanci má pouze myšlenka stanovení maximální výše renty. Takové nastavení by mohlo v praxi eliminovat vyplácení nejvyšších výsluh, které zpravidla přesahují i hranici sta tisíc korun měsíčně.

Tagy:
Policie ČR Vít Rakušan Hasičský záchranný sbor Jiří Mašek Radek Koten Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo vnitra České republiky Vězeňská služba České republiky renta výsluha