Dánský tým zkušených vůdců chce překvapit mladé Angličany. Postoupí do finále Eura?

Ve středečním druhém semifinále fotbalového mistrovství Evropy se utkají „zralí“ Dánové s mladými Angličany. Skandinávci chtějí díky svým silným vůdcům proměnit zkušenosti v překvapivý postup. O to překvapivější, že by byl do finále, a to na londýnském stadionu Wembley proti domácím. Zápas začíná ve 21:00 hodin.

Zřejmě žádná událost a následný děj tohoto Eura nepřebije to, co se stalo hned na jeho začátku, v sobotu 12. června, druhý hrací den. Fotografie toho momentu obletěly celý svět. Hráči Dánska vytvořili v zápase proti Finsku kolem svého spoluhráče Christiana Eriksena bojujícího po kolapsu o život ochranný kruh.

Program ME 2021

Semifinále

21:00 hodin, Dánsko–Anglie

Kompletní program

Ve chvíli, kdy se fotbal stal zcela nepodstatným, ukázalo dánské mužstvo svou nejlepší stránku, solidaritu a respekt.

Onen kroužek, díky němuž nebyl na trávníku ležící Eriksen vidět, organizoval především dánský kapitán. Přestože, nebo právě proto, že je kapitán týmu Simon Kjaer s Eriksenem největší kamarád, zachoval nadhled a ve vteřině zvolil nejlepší řešení. Přeběhl hřiště a společně s Thomasem Delaneym přivolal lékaře a záchranáře. Eriksena položil do stabilizované polohy a zkontroloval, zda mu nezapadl jazyk.

Následně, již při „práci“ záchranářů utěšoval Eriksenovu manželku Sabrinu Kvistovou Jensenovou, která přispěchala na hřiště. „Když se zamyslím nad tím, co Simon Kjaer v této situaci udělal, mám k tomuto člověku nejvyšší respekt,“ hodnotil hráčovo chování německý sportovní psycholog Werner Mickler, který je zodpovědný za psychologickou přípravu bundesligových trenérů.

Hierarchie funguje, mladí mají respekt

Že Dánové budou ve středu večer bojovat o postup do finále, je zásluhou i propracované týmové hierarchie. Ta se projevila nejen při kritické události prvního duelu s Finy, ale především v těch následujících. Právě nejzkušenější, zralí a vyspělí dánští vůdci se těší u svých mladších spoluhráčů velkému respektu. Obě strany vědí, že jedině tak to v týmu může fungovat a mohou se blížit k zopakování zlaté cesty stých předchůdců z roku 1992. Tehdy na šampionátu ve Švédsku Dánové neměli vůbec startovat, až na poslední chvíli jako náhradníci vystřídali Jugoslávii, ve které zuřila válka.

Kjaer prokazuje vůdčí schopnosti i ve svém současném klubu AC Milán. Ten dovedl spolu se Zlatanem Ibrahimovičem zpět do Ligy mistrů jako „stabilizátor“. Mimo hřiště či trénink se v Miláně často stýkal v Christianem Eriksenem, který má smlouvu v konkurenčním Interu. „S mými zkušenostmi se ode mě očekává zodpovědnost na hřišti i mimo něj,“ pravil o své roli a dodal: „Baví mě to jako hráče i jako člověka.“

Za dvaatřicetiletým Kjaerem stojí v reprezentaci o dva roky starší brankář Kasper Schmeichel, který je stejně jako šéf obrany fotbalovým světoběžníkem s více než stovkou startů na národní tým. Zároveň jsou dvěma nejstaršími muži ve výběru trenéra Kaspera Hjulmanda. Schmeichel navázal na svého zřejmě ještě o něco známějšího otce Petera, který mezi roky 1991 až 1998 hájil branku anglického Manchesteru United, získal pět titulů v Premier League a vyhrál též Ligu mistrů.

„Mladý Kasper“ má zatím jen jeden titul, ale o to překvapivější. Se svým současným klubem Leicester City postoupil v roce 2014 do anglické nejvyšší soutěže a o dva roky později ji senzačně vyhrál. Tehdy byl na startu sezony Premier League kurs na konečné vítězství Leicesteru 5 000:1.

I brankář ví, jak se prosadit jako outsider

Takže i Schmeichel junior ví, co je potřeba k tomu, aby se prosadil s outsiderem. „To je to, co dělá skvělý tým, hrát dobře, ale také bojovat, bojovat a bojovat – a to jsme dělali,“ řekl o dosavadních výkonech Dánů na probíhajícím mistrovství Evropy. V závěru zápasu proti Finsku převzal vůdčí roli po Kjaerovi, který byl psychicky na konci sil.

Kapitán Kjaer je obklopen dalšími třemi stálicemi Premier League a všichni znají všechny triky tohoto fotbalového řemesla: Jannik Vestergaard, Andreas Christensen a Pierre Emile Höjbjerg, který podle expertů „táhne celý tým svou energií“. Dánská média připomínají také roli Thomase Delaneyho z Borussie Dortmund, který svým gólem z páté minuty čtvrtfinále „započal“ vyřazení české reprezentace. Nazývají ho „mezkem“ kvůli jeho síle, odolnosti a tahu.

Dobré vzpomínky na Wembley

Pak je tu Kasper Hjulmand, trenér, který navzdory své autoritě věří, že si tým na hřišti poradí sám. Tak tomu bylo 14. října loňského roku právě ve Wembley, kdy kamarádi Eriksen a Kjaer odehráli svůj jubilejní 100. společný duel v dánském dresu proti Anglii v Lize národů. Tehdy Eriksen vstřelil vítězný gól z penalty na 1:0 – a to není jediný důvod, proč na něj budou všichni dánští hráči a fanoušci myslet i při semifinále mistrovství Evropy.

Tagy:
Anglie kapitán Finsko příběh kolaps Premier League Wembley Dánsko finále fotbal semifinále Kasper Schmeichel EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale Christian Eriksen Simon Kjaer Simon Kjær hierarchie sportovní soutěž Mistrovství Evropy ve fotbale