Moskvu velebil, Putinovi složil píseň. Slovák utekl do Ruska, po tamním lágru změnil názor

Slovák utekl do Ruska, kde byl ihned zadržen. (Ilustrační foto)

Slovenský skladatel Ján Mazák vystupující pod pseudonymem Jean de Mazac neskrýval svoji lásku k Rusku ani po zahájení invaze na Ukrajinu. Do rozlohou největší země světa se proto nedávno pokusil utéct. Vybral si ale dost kuriózní způsob, jel na člunu v neoprénu. Rusové ho ale záhy zadrželi a poslali do vězení, které líčí jako lágr či gulag. Teď se chce vrátit na Slovensko a svůj názor na Rusko prý zcela otočil.

Případ kolem Mazáka zní jako ze špionážního filmu s komediálními prvky. Mazák se totiž úspěšně dostal z Evropské unie přímo do Ruska prazvláštním způsobem. Na Prvního máje se oblékl do neoprénu a s člunem, kam si uložil pouze ruksak a pár igelitových tašek s osobními věcmi, přeplaval řeku Narvu mezi Estonskem a Ruskem. S sebou měl rovněž 300 eur v hotovosti a také vytištěné skladby, které sám složil.

Na ruské straně jej však u příhraničního města Ivangorod okamžitě zadržely místní síly. O dva dny později už měl podle slovenských médií v čele s portálem Aktuality.sk čelit stíhání kvůli nelegálnímu překročení hranic.

Proč právě neopren a člun? „Nechtěl jsem přejít most v Narvě, abych se nestřetl s estonskými pohraničníky. Označili by mě za emigranta a odevzdali by mé údaje slovenským úřadům. Plán byl přeplavat řeku a okamžitě přijít na hraniční přechod v Ivangorodě, kde bych požádal o politický azyl,“ vysvětloval své plány Mazák ruským novinářům. O jeho pobytu v Rusku informoval portál 47news.ru.

Jedna z písní, kterou skladatel vystupující na sociální síti Facebook jako Jean de Mazac napsal a přivezl, je věnována „vůdci velkého ruského národa – Vladimiru Putinovi“. Mazák jasně dával najevo svoji náklonnost k Rusku a odpor k Západu. „V Evropě není žádná svoboda projevu, probíhá amerikanizace showbyznysu i umění, zájem o klasickou hudbu mizí,“ řekl ruským médiím emigrující skladatel.

Podle serveru 47news.ru si měl rovněž stěžovat na toleranci LGBT komunity či vysoké spotřební ceny v Evropě. A stejně tak kritizoval Evropskou unii a její politiku.

Místo dači došlo na gulag

Zkraje července začalo v Rusku soudní slyšení se slovenským přeběhlíkem. Muž, který si maloval Rusko pomalu jako ráj na zemi, najednou pocítil, jaké to je být v této zemi nežádoucí. Podle snímků ruských médií trávil soudní líčení v kleci.

„Plánoval jsem se ozvat několika divadlům včetně Mariinského (v Petrohradě) a Velkého divadla v Moskvě. Chtěl jsem si vydělat také prodejem svých děl, psaním hudby a vyučováním hry na piano,“ popisoval své záměry Mazák pro web 47news.ru. Do Ruska dokonce hodlal přivézt svoji matku.

Jeho vztah k Rusku a Putinovi se ale po osobním prožitku otočil o 180 stupňů. Stěžoval si zejména na vazbu, kde nakonec strávil zhruba dva měsíce. „U nich vazba vypadá podstatně jinak než u nás. To nejsou věznice, jak je známe my, to jsou lágry nebo gulagy,“ popsal Mazák pro slovenský Denník N. Skladatel doplnil, že za mřížemi sice nebyl týrán fyzicky, ale čelil psychologickému nátlaku.

Údajně mu ve vazbě nebylo dovoleno kontaktovat rodinu. Stejně tak měl mít jen oblečení, které měl v době zatčení na sobě. „V něm jsem musel být celé dva měsíce. Je nezajímá, jestli máte někoho, kdo vám může přinést náhradní oblečení,“ řekl pro Denník N Mazák. Stejně tak si prý musel psát žádosti, aby do cely dostal další toaletní papír.

Skladatel zmačkal ódu pro Putina

Skladatel a dirigent podle svých slov očekával, že po přechodu hranic půjde do „uprchlického tábora“. Místo toho zamířil do vazby. „Stačí, že jste zatčen, tedy ještě ne obviněn, a ztrácíte všechna práva. Občanská i lidská. To myslím doslova, nepřeháním,“ sdělil Mazák Denníku N.

Doplnil také, že začal litovat ukrajinské válečné zajatce. „Ti tam musejí nehorázně trpět. Protože neukradli žvýkačky, ale jsou úhlavními nepřáteli Rusů. Odteď se za ně budu modlit,“ řekl slovenskému médiu.

A jeho nynější názor na Rusko? Zmiňuje, že jeho obyvatelé mají „barbarskou náturu“. „U nich je to normální, dělají to dokonce i svým vlastním, Rusům. A je jedno, jestli je obviněný, nebo pouze zadržený a podezřelý. Chovají se k vám jako ke zvěři,“ pokračoval Mazák. Ze svých názorů na Rusko i Putina prý vystřízlivěl. „Tak, jak vidím Rusko teď, vidím i jeho prezidenta. On velmi dobře ví, co se v jeho zemi děje. Vždyť on to všechno řídí a vede,“ zmínil v rozhovoru emigrant. Svoji skladbu, kterou ruskému prezidentovi věnoval, měl před Rusy zmačkat a zahodit do koše.

Někdejší obdivovatel Putina byl z Ruska vyhoštěn a podle informací Deníku N pobývá v některém ze států v Pobaltí. Zaplatit Rusku má také pokutu. O svém pobytu prý psal do deníku, který má v plánu zveřejnit. A kam se chce do budoucna orientovat? „Určitě ne na východ,“ zakončil v rozhovoru Mazák.

Tagy: