137 „cizinců“. Šampionát v Kataru je plný hráčů, kteří nereprezentují zemi narození

Reprezentovat svou zemi na mistrovství světa je snem každého fotbalisty. Někdy je ale těžké definovat, co to takové „reprezentování své země“ znamená. Protože často platí, že domov je tam, kde si ho zařídíte. Na mundial v Kataru bylo nominováno hned 137 fotbalistů, kteří se nenarodili v zemi, jejíž dres oblékají. A pouhé čtyři národní týmy z celkových 32 jsou složeny čistě z „domorodců“.

Bez jakékoliv výpomoci ze zahraničí do Kataru vyrazili Brazilci, Argentinci, Jihokorejci a Saúdové, kteří dokázali hned na úvod šampionátu šokovat Argentinu. Všichni ostatní spoléhají aspoň na jednoho „cizince“.

Pravidla FIFA umožňují jednotlivým asociacím ukrást hráče jiným za tří předpokladů.

  1. Jeho biologická matka či biologický otec se narodili na území, které chce reprezentovat.
  2. V dané zemi se narodili jeho prarodiče.
  3. Hráč žije ve státě, který má reprezentovat, minimálně pět let od dovršení 18 let.

Důvodů pro změnu „barev“ může být více. Například za jediného reprezentanta Albionu nenarozeného v Anglii Raheema Sterlinga může emigrace. Když mu byli dva roky, jeho otec na Jamajce byl zavražděn a o tři roky později s matkou odcestoval do Londýna.

Ale například u současných afrických nároďáků je situace odlišná, zašmodrchanější. Rodiče či prarodiče členů soupisek pro šampionát v Kataru utekli za lepším životem do Francie nebo Španělska. Vzhledem k našlapaným reprezentacím v těchto zemích se hráčům při touze reprezentovat hodí právě kořeny. Protože vysloužit si nominaci do francouzského výběru znamená daleko klikatější cestu než tu, která vede do tuniského.

Tunisko tak vzalo na mistrovství světa hned 10 mužů narozených ve Francii, Senegal devět. Nejvíce si zahraničím vypomáhá Maroko s 14 fotbalisty – jde o mix Belgičanů, Francouzů, Nizozemců, Španělů, jednoho Kanaďana a Itala.

Poměrně zajímavý je i pohled na arsenál Walesu. Člen Spojeného království totiž poctivě čerpal z Anglie. Celkem si od sousedů vzal osm hráčů, které doplňuje rozený Němec, brankář Adam Davies.

Domácím Katařanům se zatím na hřišti nedaří, což není velké překvapení. Na prohru s Ekvádorem navázal neúspěch proti Senegalu. Ale pokud by se udělovala cena za pestrost skladby kádru, jsou vítězi. Jejich mančaft obnáší kdysi osm různých národností – alžírskou, bahrajnskou, francouzskou, egyptskou, portugalskou, kuvajtskou, ghanskou a iráckou.

Týmy spoléhající na hráče nenarozené v dané zemi a počet takových fotbalistů

  1. Maroko – 14
  2. Tunisko – 12
  3. Senegal – 12
  4. Katar – 10
  5. Wales – 10
  6. Austrálie – 9
  7. Kamerun – 9
  8. Ghana – 8
  9. Kanada – 7
  10. Chorvatsko – 7
  11. Portugalsko – 7
  12. USA – 5
  13. Srbsko – 4
  14. Francie – 3
  15. Švýcarsko – 3
  16. Polsko – 2
  17. Španělsko – 2
  18. Německo – 2
  19. Ekvádor – 2
  20. Mexiko – 1
  21. Uruguay – 1
  22. Dánsko – 1
  23. Anglie – 1
  24. Írán – 1
  25. Nizozemsko - 1
  26. Kostarika – 1
  27. Japonsko – 1
  28. Belgie – 1

Tagy:
Velká Británie Anglie Francie narození Maroko Španělsko Ekvádor fotbalista Senegal fotbal Katar sport Tunisko Mistrovství světa v Kataru 2022 národnost Raheem Sterling anglická fotbalová reprezentace katarská fotbalová reprezentace marocká fotbalová reprezentace