Obce a kraje jako první pocítí dopady daňových změn, shodují se experti

Poslanci schválili dvě zásadní a nákladné daňové změny. Zrušili superhrubou mzdu a zavedli stravenkový paušál, který je alternativou k současným stravenkám. Zákon ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. O dopadech obou norem hovořili v pořadu CNN Prima NEWS 360° komentátor David Klimeš a politolog Lukáš Jelínek.

Ke schválení daňové změny se Sněmovna dostala v pátek nad ránem, ve dvě hodiny. Komentátor Klimeš označil postup a rozhodnutí politiků za malý jaderný výbuch: „Vrcholný politik ANO kritizuje hlasování poslanců ANO a vrcholný politik ODS kritizuje hlasování poslanců ODS. To, co se stalo v párek ráno ve Sněmovně, je malý jaderný výbuch a je to špatně. Buď snížíme daně a radikálně osekáme stát, nebo to necháme s tím, že je krize a nebudeme snižovat.“ Následně dodal, že varianta, kdy by se tyto dvě cesty zkombinovaly – když je krize a stát za dva roky bude opět daně navyšovat – je šílenou ekonomickou politikou.

S tím souhlasí i politolog Jelínek, který uvedl, že už je jakousi českou tradicí vlády ČR, že své návrhy neprojednává se svými poradními orgány. „To, že se ve Sněmovně na poslední chvíli schvalují takové klíčové zákony, je jakási alchymie. S něčím přijde premiér Andrej Babiš, s něčím Jan Hamáček a s trochou Piráti. Samotný průběh mě lehce překvapil, neudivil mě ale rozpor ve vládní koalici,“ uvedl Jelínek.

Podle politologa Česká republika na tyto nové zákony nemá peníze. „Pokud stoupnou v příštím roce rozpočtové schodky až někam k 480 miliardám, a je šance, že to bude stále stoupat, tak jsem zvědavý, jak budou vládní politici svým voličům vysvětlovat, jak a proč vzniká nezkvalitňování veřejných služeb nebo školství,“ řekl Jelínek.

Nedostatek financí jako první pocítí obce a kraje

Jelínek následně upozornil, že ho zajímá i to, jak to politici budou vysvětlovat v obcích. Zde se očekávají investice a náhle je nebude z čeho pokrýt. Právě obce a kraje dopad pátečního schválení daňových změn a nedostatek financí pocítí podle něj jako první.

„Pokud premiér Babiš říká, že vláda letos už zadotovala kraje a obce, tak říká jen polovinu skutečnosti. Už v první vlně jim totiž finance vzali pro jiná opatření, jako byl kompenzační balíček pro OSVČ nebo malá s. r. o., a vláda jim tu ztrátu teď logicky dorovnává. Pan Babiš tak prostě neříká pravdu,“ vysvětluje Klimeš.

Dělení výpadku příjmů podle něj půjde ze dvou třetin za státem a z jedná třetiny za obcemi a kraji. Stát má podle něj už z principu lepších podmínek pro půjčky povinnost finance obcím a krajům dorovnat. „Už nyní Národní rozpočtová ráda predikuje, že 86 procent obcí letos skončí ve schodku. Pokud to necháme být, tak se devět z deseti obcí nedostane přes pravidla a budou muset brutálně škrtat,“ míní komentáror.

Tagy: