Další šance po vyhození: Plasty, sklo i papír, kde končí odpad po vytřídění?

O recyklaci toho slýcháme hodně. Že třídění má smysl, který odpad do jakého kontejneru patří a také že bychom ho před vyhozením měli omýt a sešlápnout, abychom minimalizovali jeho velikost. A nejednoho hloubavého třídiče určitě napadlo, co se se vším tím vytříděným materiálem děje dál? Snad každý z nás navíc nejednou slyšel pochybovačné řeči o tom, jak je třídění zbytečné, protože všechno stejně skončí na jednom místě. Jak to skutečně je, se dozvíte v následujících řádcích. Lidé, čtěte, má to smysl.

„Netřídím. Stejně to všechno pak svezou na jednu hromadu!“ nebo "Viděl jsem, jak papír i plasty z kontejnerů vysypali do stejnýho auta. Je to jenom habaďůra,“ odpověděli nám dva náhodně vybraní muži, kterých jsme se na třídění odpadu zeptali u barevných kontejnerů v pražských Kbelích. K černému kontejneru na směsný odpad mířila i žena se dvěma pytli odpadků všeho druhu. "Nemám na to čas. Stejně to všechno hoří stejně," řekla nám a nad naším dotazem, proč v recyklaci nevidí smysl, mávla rukou.

Pochybností o třídění odpadu panuje mezi lidmi stále dost. Ačkoli obyvatel, kteří netřídí, v Čechách podle společností zabývajících se recyklací žije pouhých 27 %. Nejen jim přinášíme informace o tom, jak vypadá cesta vytříděného odpadu za dalším využitím.

Cesta vytříděného odpadu

Papír

Do modrých kontejnerů ročně jedna česká rodina vyhodí v průměru 53,5 kg papíru. Patří sem krabice, noviny, časopisy, výrobky z lepenky, papírové obálky a také kancelářský papír. Naopak sem nepatří papíry jakkoli znečištěné nebo mokré, ani hygienické pomůcky. Napovědět může značka PAP, kterou najdete na výrobku.

Z kontejnerů vytříděný papír vyzvedávají vozy určené pouze pro převoz papíru. Pokud jste viděli, že je nakládán do běžných popelářských aut, i to je možné. Jen musí být správně označeno a před svozem papíru důkladně vyčištěno. Cílová stanice je podle stránek Jaktridit.cz dotřiďovací linka. „Tam se dotřídí podle druhů papíru a slisuje se do velkých balíků.“

Balíky si následně odeberou jednotliví zpracovatelé. Každý přitom může žádat jiný druh papíru. Buď noviny nebo krabice atd. Je také potřeba odstranit části, které do papíru nepatří. Teprve pak se slisované balíky mohou odvézt do papíren a podobných zařízení.

Nejčastěji se z vytříděného papíru vyrobí opět papír. V papírnách ho zaměstnanci nasypou do nádrží s vodou, pak ho rozmixují na řídkou kaši s papírovými vlákny. Ta se pak zbavená nečistot nanáší na papírenská síta, kde se vytváří tenká vrstva papíru, kterou je potřeba dále slisovat. Zásadní je sušení papíru. Ten se dá recyklovat obvykle 7x.

Papír se dá ovšem recyklovat i jako součást tepelných izolací a příměsí stavebních hmot. Možné je i energetické využití, dále výroba kompostu a bioplynu.

Papír patří k nejstarším recyklovaným materiálům. Začal se sbírat už před padesáti lety. Velmi často čteme noviny, které jsou recyklované až z 98 %. Další typické výrobky z recyklovaného papíru jsou sešity, toaletní papír, kapesníky nebo obaly na vajíčka.

Plasty

40,8 kg. Tolik plastů v průměru za rok vyprodukuje jedna česká domácnost. Před vyhozením do žlutých kontejnerů je vhodné je umýt, zmačkat a sešlápnout. Poznáte je podle značek PET, HDPE, LDPE, PP, PS a O.

Vůz svážející plasty je může střídat i s jiným nákladem. Ovšem musí být řádně označen, aby nedošlo k pochybnostem. Web Jaktridit.cz píše: „Pokud je tento popelářský vůz vybaven lisem, je možné s jeho pomocí snížit objem plastů až 6x.“ Ze svozového vozu pak plasty míří na dotřiďovací linku.

Dotřiďovací linka je v procesu znovu zpracování plastů zásadním bodem. Odpad se tady zbaví nežádoucích částí, zároveň se vytřídí podle jednotlivých druhů: Pet láhve, polystyren, duté plastové obaly, fólie a další. Všechno musí být zvlášť. Nejžádanější jsou pet láhve, které se dále třídí podle barev. Nevhodně vytříděné plasty mohou skončt jako alternativní palivo třeba v cementárnách.

Po roztřídění a následném slisování vzniknou z plastů balíky o váze dvou metráků. Ty pak dále míří k odběratelům. A ti je drtí, perou a mění v požadované suroviny. Obvykle to je tzv. regranulát, který se používá k výrobě nových plastů. Vypadá jako malé pecičky.

„Spektrum výrobků, u kterých byly použity recyklované plasty, je široké," píše web Jaksetociodpady.cz: „Například z PET lahví od limonád či minerálek se vyrábějí vlákna a z nich pak poté třeba koberce nebo oblečení. Směsné plasty se používají při výrobě zatravňovacích dlaždic či protihlukových stěn okolo dálnic a železničních tratí.“

Sklo

Zeleno-bílý kontejner, do které poloviny skleněný odpad vhodíme, rozhodne barva skla. Výjimkou jsou místa, kde je kontejner jen jedné barvy, pak barvu skla neřešíme a hodíme ho tam, kam můžeme. Česká domácnost vytřídí v průměru 37,75 kg skla ročně. Nejčastěji vyhazujeme láhve od pití, zavařovací sklenice nebo skleničky. Nepatří sem varné nebo laboratorní sklo, auto skla nebo zrcadla či keramika s porcelánem. Kdo si není jistý, hledá na výrobku značku GL (z anglického glass = sklo).

Na rozdíl od většiny ostatních se kontejner na sklo vyprazdňuje po zvednutí jeřábem otevřením dna. Obvykle se jedná o takzvané zvonové kontejnery, které se musí vysypat na otevřenou korbu svozového vozu. Ta bývá přepažená a může tak převážet oba druhy skla naráz. Možná si vybavíte, že při vysypávání skla do vozu je rámus tříštícího se skla slyšet dvakrát. Sklo z kontejnerů míří do svozové firmy, odtud pak na speciální dotřiďovací linku. A protože jde o velmi náročnou práci, je jich v Česku jen několik. Často se tam vozí i vlakem nebo kamionem.

Jak už jsme zmiňovali, na dotřiďovací lince začíná náročný proces. Ručně se ze skla vyberou nevhodné části - porcelán, keramika nebo kovy a další. Ty by pak znehodnotily celou várku skla. To se následně nadrtí a pomocí vibračních sít ještě upravuje. A nakonec se čistí, aby odpovídalo žádané kvalitě, pomocí optoelektrických čidel.

„Tříděné sklo pomáhá sklárnám výrazně šetřit na energiích i vstupních surovinách. Použít se dá 60 - 85 % tříděného skla,“ uvádí web Jaktridit.cz a dodává: „Střepy, které se přidávají ke sklářskému kmenu, jsou společně s dalšími přísadami taveny při teplotách kolem 800-1400°C. Z roztavené hmoty je možné vyfouknout nebo odlít nové výrobky.“

Sklo na rozdíl od jiných surovin lze recyklovat v podstatě do nekonečna. Mimochodem vyhodit ho můžete třeba i s plastovými nebo kovovými součástmi. Na rozdíl od jiných tříděných materiálů ho nemusíte před vyhozením mýt.

Nápojové kartóny

Před vyhozením do kontejneru s oranžovým víkem je raději vypláchněte a rozhodně sešlápněte. Ušetříte tím v popelnici místo. Někde se ovšem mohou třídit na stejné místo jako papír nebo i plast. Definitivně se pak vytřídí až na speciální lince. Nápojových kartónů je oproti výše zmíněným odpadům podstatné méně. „Jsou vyrobeny ze tří materiálů - papíru, kovové a plastové fólie. Použitý papír v nich je velmi kvalitní, zpracovatelé proto o něj mají velký zájem. Vytříděné a rozemleté nápojové kartony slouží také k výrobě speciálních desek, ze kterých se dnes stavějí dokonce celé domy. K výrobě jednoho takového domu je potřeba zhruba 30 tisíc kusů nápojových kartonů," uvádí stránky Jaksetociodpady.cz. Nápojové kartóny jsou dobře rozpoznatelné, přesto kdo by váhal, hledal by značky C/PAP.

Tagy: