CNN: Zbraně i letadla. Americká armáda nechala Tálibánu výzbroj za desítky miliard

Americká armáda zanechala po svém loňské odchodu v Afghánistánu letadla, vozidla, munici a zbraně v hodnotě sedmi miliard dolarů. V přepočtu jde téměř o 165 miliard korun. Vše mělo skončit po chaotickém stažení mezinárodních sil v srpnu 2021 v rukách zástupců Tálibánu, uvedla americká televize CNN.

Podle CNN pocházejí informace ze zprávy, kterou ministerstvo obrany na vyžádání předložilo americkému Kongresu. Mise, během níž by se do země vrátila část armády a techniku zničila, v plánu podle resortu není. Vybavení tak padlo do rukou nepříteli, proti kterému USA dvě desetiletí bojovaly, připomíná americká stanice.

Od roku 2005 do srpna 2021 USA podpořily vládu v Kábulu vojenským vybavením v celkové hodnotě 18,6 miliardy amerických dolarů (zhruba 440 miliard korun). Jednalo se o letadla, střely země-vzduch, vojenská vozidla, zbraně, komunikační zařízení a další materiál. Velká část tohoto vybavení ale potřebuje speciální údržbu, kterou dříve zajišťovali Američané nebo jejich dodavatelé.

Vrtulníky byly v servisu na Ukrajině

Například armádní vrtulníky Mi-17 se podařilo Spojeným státům zachránit i shodou náhod. Byly totiž v době stažení vojsk z Afghánistánu na údržbě na Ukrajině. Od té doby v zemi přes zuřící válku zůstávají.

V Afghánistánu naopak zůstala letadla v hodnotě téměř miliardy dolarů. Podle zprávy by ale měla být odzbrojena a vyřazena z provozu. V zemi zůstalo také například 12 tisíc vozů Humwee. Zda jsou provozuschopné není známo.

K dispozici mají bojovníci Tálibánu nyní také zhruba 42 tisíc přístrojů na noční vidění, sledování či biometrická zařízení. Kromě nich také 300 tisíc zbraní a 1,5 milionu nábojů. V zemi zůstala také zařízení na likvidaci min a výbušnin.

Militantní islamistické hnutí Tálibán oslavovalo stažení jednotek NATO jako propagandistické vítězství po téměř dvou desetiletích odboje. V posledních měsících skupina opakovaně zveřejňovala videa, na nichž jsou vidět její bojovníci s moderním vojenským vybavením a také vrtulníky. Dříve Tálibové nedisponovali žádným letectvem. Po převzetí moci vláda radikálů například výrazně omezila svobody, zejména pro ženy.

Tagy:
CNN Afghánistán NATO zbraně Kábul Tálibán letectvo USA Kongres Spojených států amerických Armáda Spojených států amerických