Tálibán zakázal TikTok a populární videohru. Mladé občany vedly na scestí, argumentuje

S hledáním volnočasových aktivit to mají lidé v Afghánistánu čím dál těžší. Radikální hnutí Tálibán v zemi pod vlajkou práva šaría zakázalo například veřejně zpívat nebo pouštět hudbu a filmy, zakázaná je také většina západních aplikací. Na černou listinu se teď dostaly i populární sociální síť TikTok a videohra PUBG.

Původně čínská sociální síť TikTok, která je založená na sdílení krátkých videí, zanedlouho nebude v Afghánistánu dostupná. Podle Tálibánu totiž aplikace „vede mladé občany Afghánistánu na scestí“ a jako taková patří na smetiště již tak v zemi velmi osekaného internetu.

Podobný osud jako TikTok čeká populární videohru PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds), v níž hráči mezi sebou bojují na ostrově, a to v rámci neustále se zmenšující bitevní zóny. Titul vydaný v roce 2017 stál za vznikem nového herního žánru battle royale.

Podle BBC se hra těšila v Afghánistánu v posledních měsících velkému zájmu právě proto, že řada dalších platforem už je v zemi nefunkční. Teď si tálibánští regulátoři posvítili také na PUBG.

Pro občany Afghánistánu je zásah vládnoucí Tálibánu citelný hlavně proto, že jde o zemi s velmi nízkým věkovým průměrem. Hned dvěma třetinám občanů 39milionového Afghánistánu je méně než 26 let. Internet ve státě využívá devět milionů uživatelů.

Tálibán se ujal vlády nad Afghánistánem na konci srpna minulého roku v době, kdy se ze země stahovala spojenecká vojska v čele s USA. Radikální hnutí okamžitě vyhlásilo vládu islámského práva a zakázalo například zpívat, pouštět hudbu na veřejnosti nebo v autě či se dívat na filmy. V blízké době tamním občanům pravděpodobně také zamezí dívat se na televizi.

Tagy: