Američtí operátoři žádají obří kompenzace za vyřazení Huawei a ZTE z budování 5G sítí

Huawei

Internet jako bitevní pole

Více než 180 žádostí o úhradu nákladů na odstranění technologií čínských firem Huawei a ZTE z telekomunikačních sítí se sešlo americkému telekomunikačnímu regulátoru Federal Communications Commission (FCC). Američtí operátoři po státu celkem žádají 5,6 miliardy dolarů jako kompenzace. Regulátor nyní řeší, kde na všechny přihlášené nároky o úhradu nákladů vezme peníze.

Spojené státy americké patří zřejmě k největším jestřábům, pokud jde o (ne)budování mobilních sítí páté generace za účasti čínských technologických společností Huawei a ZTE. USA totiž přinejmenším od usednutí Donalda Trumpa do křesla amerického prezidenta v roce 2017 tvrdí, že čínské technologické firmy představují pro národní bezpečnost USA hrozbu.

Loni dokonce došlo ze strany Kongresu na schválení zákona (Secure and Trusted Communications Networks Reimbursement Progrram), v jehož rámci mohou menší mobilní operátoři žádat vládu o kompenzace za to, že ze svých sítí vyřadí právě čínské firmy Huawei a ZTE.

Málo peněz na kompenzace

O kompenzace se mobilní operátoři mohli hlásit od 28. ledna letošního roku. Nárok na ně mají ti, kteří obsluhují méně než 10 milionů zákazníků. Nyní však americký telekomunikační regulátor FCC řeší, kde na všechny přihlášené nároky o úhradu nákladů vezme peníze. „Obdrželi jsme více než 180 žádostí od operátorů, kteří jsou ochotni ze svých sítí vybavení od zmíněných firem odstranit,“ uvedla podle portálu DataCenterDynamics.com předsedkyně FCC Jessica Rosenworcelová.

„Musíme nyní všechny žádosti projít a budeme v tom spolupracovat s Kongresem. A to hlavně na zajištění dostatečného objemu prostředků, které by pro tento program měly být k dispozici,“ dodala. Kongres totiž původně na kompenzace schválil necelé dvě miliardy dolarů. Jenže vzhledem k počtu žádostí se celkový objem nárokovaných kompenzací vyšplhal na 5,6 miliardy dolarů (asi 126 miliard korun).

Podobnou cestu nastoupila loni v květnu také Velká Británie. Odhaduje se, že vybavení od technologické společnosti Huawei se na Britských ostrovech nachází asi ve 12 tisících vysílačích mobilní sítě. Původní odhad nákladů na vyřazení komponent značky Huawei činil asi 500 milionů liber (14,7 miliardy korun). Po amerických zkušenostech to však zřejmě bude mnohem více.

Česko: Zatím jen varování

Postoj České republiky v oblasti budování 5G sítí a zapojení čínských technologických firem je více než tři roky prakticky neměnný. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vydal v prosinci 2018 varování před společnostmi Huawei a ZTE. Varování nemá závazný charakter a navíc se týká pouze kritické informační infrastruktury.

„Varování podle zákona o kybernetické bezpečnosti znamená, že správci systémů, které spadají do kritické informační infrastruktury, významných informačních systémů nebo provozovatelů základních služeb, se popsanými hrozbami musí zabývat a musí přijmout adekvátní opatření. Nerozlišujeme mezi systémy ve správě státu a ve správě soukromých subjektů. Naším kritériem je, zda by napadení příslušného systému mělo dopad na fungování České republiky jako suverénního státu,“ vysvětlil tehdejší ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

Tagy: