ANALÝZA voleb: Babiš má našlápnuto do vlády, ODS by měla dát prostor Kubovi

Andrej Babiš a jeho spolustraníci slaví úspěch v krajských volbách.

Atmosféra ve štábech politických stran

Jak sami politici rádi říkají: Nejlepším volebním průzkumem jsou volby. A ty letošní krajské suverénně ovládlo ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš má tak skvěle nakročeno k úspěchu ve volbách nejdůležitějších – sněmovních. A ty se konají už za rok.

Výsledky krajských a senátních voleb ukázaly několik věcí. Ve zkratce: Hnutí ANO slaví obrovský úspěch. Vláda propadla – ODS by se měla zamyslet, jestli nedat větší prostor jihočeskému hejtmanovi Martinu Kubovi. Piráti  ztrácí vliv na politické scéně. Vrací se komunisté – jen v novém kabátu. A jaký bude osud lidovců a koalice Spolu? Pojďme se na vše podívat podrobněji.

Hnutí ANO slaví obrovský úspěch

Hnutí ANO v krajských volbách převálcovalo ostatní. Dá se téměř mluvit o Babišově tsunami. Termín „oranžové tsunami“ se vžil v roce 2008, kdy sociální demokracie pod vedením Jiřího Paroubka drtivě zvítězila v krajských a senátních volbách.

ČTĚTE TAKÉ: Nedělejme, že se nic nestalo, varuje ODS vítěz voleb Kuba. Za vládou musí být vidět výsledky

I Babišovi letos vyšla taktika postavit kampaň na ostré kritice vlády. To jen dokazuje, jak moc je kabinet nepopulární. Jenže premiér Petr Fiala a jeho tým se stále tváří, že se nic neděje. Jen mírně to oslabuje přiznáním, že v koalici Spolu počítali s větším počtem hlasů. Výsledky prý nejsou ani debakl, ani úspěch. Problém je, že se jedná o debakl obrovský.

VIDEO: Andrej Babiš komentuje výsledky voleb

Vláda propadla, ODS by měla dát prostor Kubovi

Jediní, kdo z vládních partají uspěli, jsou liberecký hejtman Martin Půta reprezentující STAN, jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který však ve své straně platí za rebela a za jakousi vnitřní Fialovu opozici. A v tomto duchu se nechal opět slyšet hned po skončení voleb.

Kuba úspěch připsal sám sobě a svému týmu a dokonce mluví o tom, že je to úspěch „navzdory“ centrální ODS. „Bylo by velmi nešťastné vykládat to jako úspěch republikové ODS. Je to úspěch jihočeského týmu, který se mi podařilo sestavit, a jsou za ním roky práce,“ prohlásil Kuba. Z tohoto pohledu je tedy otázkou, zda se výsledky v tomto kraji vůbec dají označit za body pro celostátní ODS. Spíš ne.

Pokud nechce ODS drtivě propadnout u těch nejdůležitějších voleb – sněmovních, které se budou konat už za rok, měla by se zamyslet nad tím, jestli nedat Kubovi větší prostor a více naslouchat jeho kritickým slovům vůči směřování strany, které nastavil Fiala. Kuba se například nechce neustále vymezovat proti Babišovi, není ani fanouškem koalice Spolu.

Fiala v sobotu v rozhovorech s novináři několikrát zmínil právě úspěch Kuby či dosavadního královéhradeckého hejtmana z ODS Martina Červíčka. Znamená to, že bude těmto úspěšným politikům více naslouchat? Nebo zůstane obklopený lidmi, kteří budou Fialu poplácávat po rameni, jak to dělá dobře? První varianta by se zřejmě dala označit za tu rozumnější.

Pravděpodobnější však je, že v ODS bude narůstat pnutí mezi Kubou a Fialou a jejich křídly. V ODS může sílit snaha vyměnit Fialu ještě před sněmovními volbami. Tedy nechat současného šéfa dovládnout a předsedou – volebním lídrem – zvolit Kubu. V podobné roli byl Kuba už v roce 2013 po pádu Nečasovy vlády, kdy byl úřadujícím předsedou ODS. Pravděpodobnější však je, že ODS bude čekat se změnami až po debaklu ve sněmovních volbách.

VIDEO: Reakce Petra Fialy na výsledky voleb

Piráti ztrácejí vliv na politické scéně

Co dalšího volby přinesly? Obrovskou porážku pro Piráty. Nedostali se do zastupitelstev nikde kromě Plzeňského kraje. Pirátský šéf Ivan Bartoš a další členové vedení dali své funkce k dispozici, rozhodnou o tom straníci. Jinými slovy, Bartoš a spol. zvolili spíše jen gesto než opravdové vyvození zodpovědnosti. To by museli rovnou rezignovat.

Piráti přitom reálně ztrácejí vliv na českou politiku. Mají jen čtyři poslance a zůstane jim jediná senátorka. Otázkou je, zda je to vůbec relevantní strana, která má být ve vládě. Určitě se bude také propírat, jakou předvolební kampaň Piráti vedli a zda na další kampaně vůbec mají finance, jelikož už v těchto volbách byli kromě sociálních sítí téměř neviditelní.

VIDEO: Ivan Bartoš o výsledku voleb

Návrat komunistů v novém kabátu

Naopak úspěch slaví „nové“ hnutí Stačilo, ve kterém jsou ale jen převlečení komunisté. Na rozdíl od Pirátů se jim podařilo dostat do zastupitelstev téměř ve všech krajích. Za růstem kromě poměrně průbojné a autentické Kateřiny Konečné určitě stojí i historicky vybudovaná členská základna napříč republikou. Komunistům se podařilo tyto voliče po delší odmlce zmobilizovat.

Z pohledu současné vládní pětikoalice je tedy třeba do sněmovních voleb zapracovat především na tom, aby se takový výsledek komunistů na celostátní úrovni nezopakoval. Právě Stačilo by mohlo být jazýčkem na vahách při tvorbě nové vládní koalice. Podobně je na tom SPD, která také může být pro ANO případným koaličním partnerem.

Stačilo však bude muset získat další zajímavé osobnosti, které nasadí do voleb sněmovních. Eurovolby i krajské volby odpracovala především Konečná. To ale nemusí na Sněmovnu stačit.

Jaký bude osud lidovců a Spolu?

Řada neznámých se těmito volbami otevřela i pro lidovce, kteří si mohou jednoznačně přisoudit pouze Grolichův úspěch na jižní Moravě. V obhajobě senátorského postu uspěl i Jiří Čunek, který na rozdíl od Grolicha patří ke kritikům koalice Spolu.

Samostatně se lidovci do krajského zastupitelstva dostali akorát na Vysočině, ve zbytku země to bylo v rámci koalice Spolu. Naopak neuspěla jejich kandidátka do Senátu v Brně a současná poslankyně Marie Jílková. Lidovci si budou výsledky analyzovat uvnitř strany velmi rychle a to především s ohledem na sjezd strany, který ji čeká už za měsíc. Úspěšný Grolich by mohl kandidovat na předsedu a vystřídat tak Mariana Jurečku.

Pochybnosti nad pokračováním koalice Spolu se objevují čím dál častěji a určitě budou sílit. Premiér Petr Fiala se ale nechal slyšet, že voliči tomuto formátu rozumí a má smysl. Je otázkou, zda to spíš není jen jeho přání – anebo cesta, jak proti hnutí ANO mít alespoň nějakou šanci.

Tagy: