ANALÝZA: Fico se blíží k premiérskému křeslu. Do koalice přesvědčuje Pellegriniho a SNS

Zdá se, že o nové slovenské vládnoucí koalici je téměř jasno. Předseda Smeru-SD Robert Fico měl dosáhnout průlomu v koaliční dohodě a míří počtvrté do premiérského křesla. Informují o tom slovenská média. Podle nich se dohodl se Slovenskou národnou stranou (SNS) a Hlasem-SD dalšího bývalého předsedy vlády Peterem Pellegrinim. Ten byl před a hlavně po volbách charakterizován jako onen pomyslný jazýček na vahách, který rozhodne o nové vládě.

Zprávu o průlomu k dohodě přinesly například internetový deník Aktuality.sk či agentura SITA s odkazem na své zdroje.

PODÍVEJTE SE: Atmosféra ve slovenských volebních štábech

Od nich plyne, že Fico nakonec dokázal přesvědčit Pellegriniho ke spolupráci. Jeho Hlas-SD tvoří převážně politici s minulostí právě ve Ficově Smeru, přičemž někteří obnovené fungování s několikanásobným expremiérem v jedné vládě vítali, jiní se mu naopak bránili.

Ve čtvrtek se Fico a Pellegrini sešli již podruhé od voleb. Na této schůzce si měl druhý jmenovaný klást vysoké podmínky v podobě postu premiéra a nárokovat si obsazení několika klíčových ministerstev. Podle webu TV JOJ má jít například o resorty zdravotnictví či práce, sociálních věcí a rodiny.

Aktuality.sk v pátek uvedly, že ohledně postu premiéra má být rozhodnuto. Svůj čtvrtý mandát na tomto postu si má uzmout Robert Fico, přičemž Pellegrinimu má připadnout křeslo předsedy Národní rady. I tuto pozici Pellegrini už v minulosti zastával.

Deník dále informuje, že se prý představitelům Smeru podařilo uklidnit některé poslance Hlasu, kterým se nepozdává spojení nejen s Ficovou partají, ale také se SNS. Ta je aktuálně také předmětem jednání. Dohromady by taková koalice měla těsnou většinu 79 poslanců ze 150.

Sám Fico v předvolebním rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že právě takovou koalici by si přál. „Základem úspěšné vlády, která bude dobře mezinárodně zakotvená, stabilní, sociální a také rozumná, protože víme, co chceme se Slovenskem dělat, je spolupráce Smeru a Hlasu. Máme také velmi dobré zkušenosti se SNS, protože od roku 2016 až 2020 jsem spolupracoval s Andrejem Dankem,“ řekl tehdy Fico s odkazem na šéfa SNS.

Problém jménem SNS

Palčivým problémem však může být i právě SNS. Do Národní rady se strana vrací s deseti poslanci, přičemž jde vyjma Danka o nestraníky a především lidi se značně kontroverzní minulostí. Trojice Tomáš Taraba se Štefanem a Filipem Kuffovými byla dříve zvolena za krajně pravicovou L'SNS. Rudolf Huliak a Martina Šimkovičová se pro změnu pohybují na konspirační scéně a prosluli třeba bojem proti očkování vůči koronaviru.

Stále navíc není definitivně rozhodnuto. Pellegrini pro Rádio Slovensko během čtvrtka ještě poznamenal, že stále je ochoten jednat i s jinými stranami. Šanci na sestavení koalice má také Progresívne Slovensko (PS). „Nabídka by musela být velkorysá a štědrá,“ komentoval možnost spolupráce s PS Pellegrini.

Lídr PS a doposud místopředseda Evropského parlamentu Michal Šimečka má o spolupráci s Hlasem zájem. Coby alternativa proti Ficově koalici se uvádí právě čtveřice PS, Hlas-SD, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a strana Sloboda a Solidarita (SASKA). Šéf KDH Milan Majerský však ve čtvrtek oznámil, že nechce jít do vlády ani se Smerem, ani s PS.

Do Národní rady se probojovali také poslanci hnutí OL'aNO pod vedením expremiéra Igora Matoviče. Ten ovšem avizoval, že jeho hnutí rozhodně skončí v opozici.

Tagy:
Slovensko volby koalice Peter Pellegrini Robert Fico Solidarita Hlas-SD křeslo Progresívne Slovensko Andrej Danko SMER - sociálna demokracia Slovenská národná strana Michal Šimečka