REPORTÁŽ: Ficostán. Do vsi se Slovenským orlojem dal Fico miliony, získal tam 54 % hlasů

Ve Staré Bystrici, která leží jen 27 kilometrů od českých hranic, odbíjí čas novodobý Slovenský orloj. V obci vyrostl za vlády Roberta Fica v roce 2009 a kolem strany Smer se v dědině také všechno točí. Možná i ti svatí na orloji. „Fico u nás vyhraje každé volby,“ říká hrdě 63letý Emil Brňák. Má pravdu, v téměř třítisícové vesnici zvítězil Smer i v aktuálním klání o slovenský parlament, když zde získal 54 procent hlasů.

Pokud Fico skutečně sestaví vládu, mohou tedy ve Staré Bystrici čekat od premiéra i nějaké protislužby. Už dříve totiž do vesnice naposílal statisíce eur z takzvané „rozpočtové rezervy předsedy vlády“, v přepočtu miliony českých korun. „Tady nikdo jiný než Fico nebude mít ještě dlouho šanci,“ prorokuje starousedlík Emil Brňák. Zrovna skončily parlamentní volby, ovšem v roce 2027 budou další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Důvodem je migrace, oznámil Fiala

Starosta dokáže u Fica všechno zařídit

Kdyby většina Slováků v letošním předčasném klání o parlament volila stejně jako občané Staré Bystrice, stal by se Robert Fico neomezeným vládcem země. V obci na svazích Bystrické doliny získal nadpoloviční většinu, lidé mu dali 54 procent hlasů. A to s vysokým náskokem před druhou stranou v pořadí. Pro Hlas někdejšího Ficova vicepremiéra Petera Pellegriniho hlasovalo jen 10 procent místních voličů. Náhodných obyvatel Staré Bystrice se proto ptám, čím si Smer zasloužil tak velkolepý úspěch?

Alžbeta Strapáčová (57 let): „Na to je lehká odpověď.“ Emil Brňák (63 let): „To je přece jednoduchá věc.“ Strapáčová: „My tu máme za Smer i starostu.“ Brňák: „Už dlouho, přes dvacet let. Je to velmi dobrý chlap, ten náš Jánko.“ Strapáčová: „Ján Podmanický. Všechno dokáže zařídit. Všechno, co tu vidíte.“ Brňák: „Jánko je taky poslancem, za Smer. A v té Bratislavě uměl u Fica leccos zajistit.“ Strapáčová: „Udělali toho pro obec strašně moc, starosta a Smer.“ Brňák: „Klobouk dolů, to je na Slovensku něco výjimečného.“ Strapáčová: „Tady Fico vyhrává všechny volby.“

Stará Bystrica má 2 246 oprávněných voličů a předseda Smeru tu získal dokonce více hlasů než ve své rodné obci, v Hrušovanech u Topoľčan. „Nikomu jinému bych to nedala, Fico byl jedinou možnou volbou,“ znova opakuje Alžbeta Strapáčová. V jakési euforii, že to může sdělit i sdělovacím prostředkům. „Smer si tady koupil všechny sousedy,“ uslyším sice později i jiný názor, nicméně pouze pod příslibem anonymity. Ficovi příznivci se jméno a příjmení říct nebojí.

Všechna nej nejsou pozitivní

Nechávám se provést obcí, nejdůležitější novoty z éry Smeru nelze přehlédnout. Střed vesnice proměnila mimořádná finanční injekce a stavby z éry normalizace včetně kulturního domu dostaly až alpský nádech. Domy teď ale ze všeho nejvíce připomínají hotelový rezort a návštěvník se proto i kriticky ptá, jestli taková architektura patří do karpatské vesnice.

Kontroverzně vnímám i takzvaný Slovenský orloj, za kterým prý putují desítky tisíc lidí ročně. Turistická atrakce na hraně kýče, asi nic více. Nové náměstí sv. Archanděla Michaela je upravené a čisté, s rekonstruovanou školou a směrníky, které ukazují k rozhledně a cyklomagistrále. „Nejkrásnější vesnice na Slovensku,“ slyším od paní Alžbety. „A s největší sochou na Slovensku,“ přidává pan Emil další nej. Tou sochou má být zmiňovaný orloj.

Všechna nej nebývají pozitivní. Stará Bystrica patřila za Fica k nejvíce dotovaným obcím na Slovensku, hlavně z takzvané „rozpočtové rezervy předsedy vlády“. Ředitel Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš už v roce 2016 prohlásil, že premiérova rezerva se okatě rozděluje podle stranického principu.

Ján Podmanický, politik na mnoha židlích

Starosta Staré Bystrice Ján Podmanický se stal členem Smeru v roce 2002. A ve stejném roce i prvním mužem v obci, aby si o tři roky později přidal na hrb i post poslance za Žilinský kraj. A v roce 2006 i funkci poslance v Národní radě Slovenské republiky. V parlamentu přitom zůstává i po nedělních volbách.

Podmanický tak poslancuje na třech důležitých židlích. Peníze z takzvané „rozpočtové rezervy předsedy vlády“ dostala obec poprvé v roce 2007. Fico byl přitom premiérem v letech 2006 až 2010 a znova mezi roky 2012 a 2018. První rok poslal Fico do Staré Bystrice „jen“ 6 370 eur, a to na Centrum volného času. V roce 2013 už to podle slovenského deníku SME bylo 347 tisíc eur na cyklostezku a úvraťovou železnici.

„Fico a náš starosta Podmanický si rozumějí,“ pochvaluje si občan Emil Brňák. „Při komunálních volbách už tady u nás kandiduje jen Podmanický, nikdo v obci se mu nedokáže postavit,“ doplní souseda Alžbeta Strapáčová. A Brňák její myšlenku ještě doladí: „Nikdo jiný než Podmanický tu nemá šanci být starostou.“

Oslavy svrchovanosti i nenávist k menšinám

Stará Bystrica každoročně oslavuje počátek slovenské samostatnosti, tedy výročí vyhlášení svrchovanosti Slovenskou národní radou v červenci 1992. Akci částečně cáluje Smer, i letos v létě tak za starostou Podmanickým přijel Robert Fico anebo přední extremista Smeru Ľuboš Blaha, který přednesl ukázkový populistický projev plný nenávisti.

„Co dnes posloucháme ze Západu? Že prý rodinu netvoří muž a žena, že prý máme padesát pohlaví, že máme pro transsexuály stavět záchody a šířit duhovou ideologii. Že prý sem máme navozit migranty, ctít multikulturalismus a vybudovat no-go zóny,“ hřímal Blaho k davům v Bystrické dolině. A sklidil mohutný aplaus. Vlastně to byla i předzvěst politického comebacku Smeru na politické výslunní.

Starosta o Jozefu Tisovi

Starosta Podmanický převléká kabáty podle potřeby. Někdy hájí těžce pracující a důchodce, jindy je hluboce věřícím křesťanem a občas v dobrém vzpomene i na válečný Slovenský stát. A dokonce napsal doslov ke knize básní, které oslavují válečného prezidenta Jozefa Tisa. Ten souhlasil s likvidací většiny slovenských Židů. Obětí Tisova rozhodnutí se stalo i na 300 Židů ze Staré Bystrice.

„Jozef Tiso nesl politickou zodpovědnost za deportace Židů,“ přiznal sice Podmanický v roce 2016 v rozhovoru pro konzervativní deník Postoj. Jedním dechem ale pro noviny prohlásil, že Tiso asi za celou tragédii nenese právní odpovědnost: „Jsem pro vyvážený pohled na Jozefa Tisa, který zhodnotí všechna fakta v dobových souvislostech. Stejně tak jsem například za vyvážený pohled na Gustáva Husáka.“ Proč zrovna na Husáka? Možná proto, že Robert Fico stihl v éře Husákovy normalizace vstoupit do komunistické strany.

Do parlamentu jen pro peníze

V nedělních parlamentních volbách ale úplně všichni voliči ze Staré Bystrice na Smer nevsadili. Progresivní Slovensko dostalo skoro 10 procent hlasů, Slovenská národní strana 5, KDH 6 a Republika těsně nad 5 procent hlasů. K volbám přišlo 78 procent voličů, což je slovenský nadprůměr, ale i tak 22 procent domorodců hlasování ignorovalo.

„Zatím jsem k volbám chodil, ale ve svých osmapadesáti jsem dospěl k názoru, že to nemá smysl,“ svěřuje se pro CNN Prima NEWS Rudolf Nevedel ze Staré Bystrice. Prý prozřel. „Nikdo dnes nejde do politiky kvůli voličům, lákají ho jen ta koryta plná eurobankovek. A kdo sedí v parlamentu, má k prachům vždycky blíže. Někteří poslanci už se v Národní radě ani nesnaží něco dělat. Nemají žádné návrhy ani připomínky, nediskutují a jen správně mačkají tlačítka při hlasováních, aby jim to přineslo nějaké peníze,“ rozvypráví se starousedlík.

Chlapi jsou jinde než v politice

Rudolf Nevedel rubal 20 let uhlí na šachtách v Karviné. Tam poznal pravé slovo chlapa. Když někdo v útrobách dolu hraje nečistou hru anebo lže, kamarády vlastně ohrožuje na životě. „Jenže v parlamentu teď lžou úplně všichni,“ je přesvědčen.

I Robert Fico? „Tomu jsem naposled dal šanci ve volbách v roce 2020, teď už bych nedal hlas ani jemu.“ A proč tedy Ficův Smer volilo tolik sousedů? „Tady na Kysucích je Fico ohromně populární, s tím se dá asi těžko něco udělat. Ať říká, co chce, lidi mu všechno věří,“ míní Nevedel. Někdy se také říká, že Kysuce jsou něco jako Ficostán.

Inspirace Orbánem

Na náměstí ve Staré Bystrici mám zvláštní pocit. Jako bych zároveň navštívil maďarskou vesnici Felscút, tedy výkladní skříň maďarského premiéra Viktora Orbána, který ve dvoutisícové obci nechal postavit fotbalový stadion s tribunami pro čtyři tisíce diváků. A Felscút ozdobil i řadou bizarních staveb ve vlasteneckém duchu. Nové stavby ve Staré Bystrici dokonce připomínají i rukopis Orbánova dvorního architekta Imre Makovecze.

V okénku bistra na náměstí si objednávám langoš, ale místo vykynuté dobroty vyklenutých tvarů dostanu splasklou placku, která má blíž k omeletě. Zkoumám i orloj, na kterém lze najít i smyšlené postavy slovenských dějin, které rád propaguje též Robert Fico. Třeba údajně prvního slovenského krále Svatopluka. Ten se v hlavách slovenských nacionalistů zrodil z velkomoravského knížete Svatopluka, ovšem průvodce Slovenským orlojem ve Staré Bystrici Velkou Moravu v souvislosti se Svatoplukem vůbec nezmiňuje.

Ficostán u Česka

Málokoho v Česku napadne, že voličskou baštu našel Robert Fico těsně u státních hranic s Českou republikou, v okrese Čadca. Také stará Bystrica leží v tomto pohraničním okrese na západních hranicích Slovenska.

V okrese Čadca získal Smer nejlepší letošní volební výsledek ze všech 79 slovenských okresů. Roberta Fica tady volilo 38 procent voličů. Ficostán, to je pro okres Čadca naprosto přiléhavé synonymum.

Tagy:
Slovensko xenofobie volby Robert Fico populismus Čadca výsledky voleb nacionalismus Jozef Tiso Žilinský kraj klerofašimus Ján Podmanický Stará Bystrica