Exkluzivně: V prosinci by volby vyhrálo ANO, ukazuje průzkum. Lidovci a TOP 09 mimo Sněmovnu

Pokud by se konaly sněmovní volby v prosinci 2022 a strany by kandidovaly samostatně, hnutí ANO by drtivě zvítězilo s 30,8 procenta hlasů. Ukazuje to nejnovější model STEM pro CNN Prima NEWS. Druhá ODS by obdržela necelých 14 procent hlasů (13,9). Další dvě vládní strany by nepřekročily pětiprocentní práh nutný pro vstup do Sněmovny. Lidovcům model přisuzuje 4,9 procenta a TOP 09 4,6 procenta.

Volební model, který počítá s teoretickou volební účastí 59,3 procenta voličů, řadí na třetí místo SPD s 12,4 procenta hlasů. Strana kolem předsedy Tomia Okamury by si tak od září pohoršila přibližně o dva procentní body. Do Sněmovny by se dostali ještě Piráti s 9,4 procenta a hnutí STAN s 6,4 procenta. To si od září polepšilo přibližně o jeden procentní bod.

„České politické scéně mezi jednotlivými subjekty zcela dominuje hnutí ANO, které jako jediné dosahuje dlouhodobě možných zisků nad 20 procent. Hnutí SPD získává v době zjitřených nálad a nejistých výhledů díky svému dlouhodobě protestnímu založení, Dosavadní vrchol ze září tohoto roku však nezopakovalo ani nepřekonalo,“ komentují model autoři volebního modelu.

Vládní strany si drží dlouhodobě stabilní podporu. K přelivu voličů však dochází především mezi členy koalice Spolu.

„U ODS (podobně jako u ANO) sledujeme stabilní podporu opřenou zejména o silnější skupinu loajálních voličů, svůj zisk udržuje kolem 15 procent. Část voličů stran koalice Spolu nemá ve výběru konkrétní strany (ODS, KDU-ČSL nebo TOP 09) jasno. Tato proměnlivá podpora se u obou menších stran projevuje v nejistotě výsledku pohybujícího se v čase kolem pětiprocentní hranice,“ uvádí autoři.

Výzkumníci STEM rovněž upozorňují, že takřka nedochází k přesunu voličů mezi vládním a opozičním blokem. „Politická scéna je dnes výrazně rozpolcená na podporovatele stran vládních a opozičních. Fluktuace hlasů probíhá uvnitř bloku vládních stran i uvnitř bloku stran opozičních. Přechody mezi bloky jsou velmi vzácné,“ píší.

Průzkum probíhal kombinací on-line a telefonického dotazování (CAWI a CATI). Dotázán byl rozsáhlý soubor 2 005 občanů České republiky starších 18 let. Soubor byl vytvořen tak, aby byl reprezentativní z hlediska účasti v minulých sněmovních volbách a také z hlediska volebních výsledků stran. Dotazovalo se mezi 29. listopadem a 5. prosincem 2022. „Výzkum probíhal v době, kdy se rozbíhala ostrá fáze prezidentských kampaní a ve veřejnosti stále převládaly obavy z tempa všeobecného zdražování a z vývoje zásob a cen energií,“ dodali autoři.

Tagy:
STEM TOP 09 ODS CNN Prima NEWS Tomio Okamura volby Česká pirátská strana ANO 2011 Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR