RADAR: Česko zasáhne silný vítr, může poškodit budovy. Experti varují i před prachem ze Sahary

Ilustrační foto

Počasí 1.4. 2024 (07:10)

V pondělí budou v Česku ještě panovat vyšší teploty, na východě vyšplhají až na 23 °C. V dalších dnech se ale mírně ochladí. Vyskytne se také déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Kvůli prachu ze Sahary zůstává v platnosti výstraha meteorologů před smogovou situací.

V pondělí bude oblačno až zataženo, odpoledne a večer se místy vyskytnou přeháňky nebo déšť, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 17 až 21 °C, na východě až 23 °C. Povane zpočátku mírný jižní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku s nárazy o rychlosti 15 až 20 m/s. Večer ale bude slábnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čtyři druhy jara a tři různá data. Jak se v ročním období vyznat a jaké svátky k němu patří?

Pro většinu území platí až do odvolání výstraha před smogovou situací. „Nad naše území se dostává saharský prach, což se projevuje zvětšenou oblačností, zákalem v ovzduší a zvýšenými koncentracemi PM10 (prachových částic), i přes dobré rozptylové podmínky. K poklesu koncentrací saharského prachu dojde s přechodem studené fronty během pondělního odpoledne,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu v předpovědi.

Pro Moravskoslezský kraj je až do pondělních 20 hodin v platnosti také výstraha před silným větrem. Ten může v nárazech dosáhnout až 70 km/h. Hrozí tak poškození stromů či budov. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Noc na úterý bude zatažená až oblačná, na Moravě a ve Slezsku se vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 9 až 5 °C. Povane mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

V úterý bude proměnlivá, převážně velká oblačnost a na většině území se vyskytnou přeháňky, které mohou být v oblastech nad 1200 m i smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou 11 až 15 °C. Vát bude čerstvý západní vítr rychlostí 5 až 10 m/s s nárazy kolem 15 m/s, večer ale zeslábne.

Na středu meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají zpočátku polojasno až oblačno, na horách se ojediněle vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 3 °C, přes den pak dosáhnou na 12 až 16 °C, na jihovýchodě až na 18 °C. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který večer ale zeslábne.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy se vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 9 až 5 °C, přes den pak dosáhnou 13 až 17 °C, na jihovýchodě až 19 °C. Povane mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který bude večer slábnout.

Tagy: