Realita ruské mobilizace na frontě: Kde je potřeba sto nových vojáků, hlásí se jich šest

Ruští vojáci (26. října 2022)

Kreml se chlubí, že nedávná mobilizace přivedla do ruské armády dostatek bojeschopných mužů. Zprávy přímo z ukrajinské fronty ovšem popisují něco úplně jiného. Podle informací britského ministerstva obrany totiž Putinovy zmíněné posily k zásadnímu zvratu nepomohou – kde by bylo zapotřebí stovky nováčků, hlásí se jich pouhých šest.

Ruské armádě na Ukrajině posílení o nedávno zverbované muže příliš nepomůže. Tvrdí to zpráva britského ministerstva obrany, která rozebírá situaci západně od Dněpru krátce po Putinově mobilizaci.

Zpráva připouští, že k ruským jednotkám už posily zamířily, počet rekrutů je však údajně velmi nízký. Kde by bylo zapotřebí stovky nových vojáků, tam se jich hlásí pouze šest až osm.

Rusové podle toho uzpůsobují svou dlouhodobou taktiku. Vzhledem k poddimenzovaným a špatně vycvičeným jednotkám chtějí na většině frontové linie prozatím pouze bránit již dobyté pozice. I tak ale budou jejich možnosti podle Britů omezené.

Experti přitom upozorňují, že se blíží dost možná klíčový okamžik války. Rusové se připravují na bitvu o město Cherson, tedy největší ukrajinské sídlo, které při své letošní agresi dobyli. Strategicky je nesmírně důležité, představuje pozemní spojnici mezi Rusy ovládanými územími na východě Ukrajiny a poloostrovem Krym, který Putinova armáda v rozporu s mezinárodním právem anektovala v roce 2014.

Rusové už z Chersonu evakuovali civilisty, podle šéfa tamní okupační správy Vladimira Salda jich odešlo kolem 70 tisíc. Ukrajinci tento přesun přirovnávají k nuceným deportacím z éry SSSR. Dodávají, že skutečnou ruskou snahou je pouze zamaskovat vysoké ztráty a předejít tím panice ve svých řadách.

Putinova vojska mezitím podle agentury Unian obsazují vylidněné chersonské domy ve snaze bránit své pozice proti předpokládanému útoku Ukrajinců. Že to bude ještě hodně tvrdé připouštějí i krajané Volodymyra Zelenského. „Hlavně nesmíme ruskou armádu podceňovat,“ řekl ukrajinský velitel Mykola reportérovi stanice Al Jazeera.

Tagy: