Armáda byla celé roky těžce podfinancovaná, tvrdí bezpečnostní expert Visingr

360° Pavlíny Wolfové

V poslanecké sněmovně se schyluje k bitvě o peníze pro vojáky. Komunisté tolerující vládu totiž podmiňují schválení státního rozpočtu na příští rok desetimiliardovým škrtem ve výdajích na obranu. Podle bezpečnostního experta Lukáše Visingra by ale tento škrt znamenal zpomalení modernizačních projektů. Buď by bylo nutné některé zrušit, nebo rozložit do delšího časového období, uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Podle bezpečnostního experta Lukáše Visingra si Česká republika v žádném případě nemůže dovolit škrtat v rozpočtu na obranu. „Za uplynulých 10 let armáda utrpěla vážným způsobem a teď vidíme, kolik velkých projektů se musí rychle uskutečnit. Armáda byla celé roky těžce podfinancovaná. Vidíme, kolik kapacit tady zastaralo a kolik se jich musí obnovovat nebo modernizovat,“ uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Visingr.

V krizi by se měly investovat peníze rozumněji

Jiří Dolejš z KSČM by prý návrh jejich strany nenazýval škrty, ale spíše zpomalením růstu. Uvedl, že armáda už delší dobu vykazovala rostoucí rozpočty na obranu. „Jestliže jsme na začátku volebního období měli rozpočet něco přes 50 miliard, tak na příští rok navrhují 85 miliard. To jsou opravdu velké nárůsty a my pouze chceme, aby se při vědomí toho, že se nacházíme uprostřed zdravotnické a ekonomické krize, přehodnotily priority,“ vysvětlil Dolejš a dodal, že chtějí, aby se v krizi investovaly peníze rozumněji a podle krizových priorit.

Podle něj by mohlo pomoci, pokud by se zaplatily některé předjednané zakázky později. „Například americké vrtulníky, u kterých si skutečně nemyslím, že budou už v příštím roce zachraňovat lidi. Byly sice podepsány po návštěvě premiéra Babiše u amerického prezidenta Trumpa v minulém roce. Ale byly podepsány tak uspěchaně, že dokonce Ústřední úřad pro ochranu hospodářské soutěže za to udělil sankci,“ řekl Dolejš.

Desetimiliardový škrt v účtech armády by se ale podle bezpečnostního experta Visingra odrazil hlavně na zpomalení modernizačních projektů. „Pravděpodobně by se některý z nich musel buď zcela zrušit, nebo rozložit do delšího časového období, což třeba už reálně potkalo bojová vozidla pěchoty,“ upřesnil Visingr.

Právě modernizační projekty jsou podle něj prioritou a nejedná se o krátkodobou záležitost. „My je nepotřebujeme teď, my je potřebujeme už několik let. To je právě problém, že náš modernizační proces už strašlivým způsobem zaostal a každé další zpoždění znamená problém,“ řekl bezpečnostní expert. Jako příklad pak uvedl již zmíněná bojová vozidla pěchoty, ta měla být totiž hotová už v loňském roce, projekt se ale opakovaně z různých důvodů opožďuje.

Dolejš: Obranný průmysl tím neohrozíme

Pokud vláda v rozpočtu změnu, kterou požaduje KSČM, neudělá, bude se dohoda podle Dolejše vytvářet mnohem složitěji. „Neříkám, že desetimiliardový škrt je jedinou podmínkou, ale je poměrně zásadní a ani nemyslím, že tím ohrozíme český obranný průmysl. Protože ten byznys je v podstatě se zahraničními firmami. Koneckonců rozpočet nemá být snížen, má pouze pomaleji růst, a dokonce i když odečteme těch deset miliard, tak to bude oproti letošnímu roku nárůst zhruba asi o tři miliardy,“ uvedl Dolejš.

Tagy: