Karlovy Vary balancují na hraně. Luxusní obchody zejí prázdnotou, porcelánky dusí krize

Karlovy Vary

Karlovy Vary městem na hraně

Karlovy Vary jsou bezesporu nejznámějším lázeňským městem v Česku. Kdysi místo luxusu se teď ale podle sociologů pohybuje na pomyslné hraně. Co všechno k tomu přispělo? A jak se lidem nyní ve městě žije? To se snažili zjistit reportéři CNN Prima NEWS.

Bohatá historie, lázeňství, sklo či porcelán. V minulosti Karlovy Vary ze všech těchto předností těžily a díky nim prosperovaly. Zmiňovaná odvětví jsou ale extrémně náchylná na krize, což se v poslední době ukazuje v plné nahotě.

Obchody jsou často zavřené a ty, které zůstaly otevřené, jsou téměř liduprázdné. Chybí zkrátka zákazníci, kteří by byli ochotní nakupovat luxusní zboží. Právě na takovou klientelu (především ze zahraničí) přitom byly Karlovy Vary zvyklé. „Tento rok bylo zákazníků mnohem méně. Nejdřív přišla pandemie, teď ruská invaze. Není to teď moc dobré v Karlových Varech,“ povzdechl si Halil Yazici, majitel jednoho z obchodů.

„Pravidla vždy stanoví trh a mocná ruka trhu opět určí, co budou Karlovy Vary nabízet a co budeme moct kupovat. Určitě už to ale nebude luxusní zboží, na které jsme byli zvyklí,“ doplnil ředitel karlovarského infocentra Josef Dlohoš.

Podnikatelům nezbylo než se přeorientovat na novou klientelu nebo se o to aspoň pokusit. Změny v nabízených službách už ale začínají nést ovoce. Hoteliéři jsou opatrně optimističtí.

„Se situací ohledně války a zdražování energií jsme čekali, že to bude v hotelnictví daleko horší. Nakonec se ale ukázalo, že prázdniny byly dobré. Přes letní sezónu sem zamířilo hodně lidí,“ pochvaloval si předseda Asociace hotelů a restaurací v Karlových Varech Jan Kronika.

Válka na Ukrajině se do života v lázeňském městě propisuje mnohem hlouběji, než by se na první pohled mohlo zdát. Karlovy Vary nejsou jen prameny a lázně, ale i průmysl, a to hodně specifický.

Hoteliéři, restauratéři i prodejci se na novou klientelu dokážou přeorientovat relativně snadno. Pece v porcelánkách jsou ale extrémně konzervativní. Nic jiného než plyn pálit nedokážou. Jeho cena v poslední době raketově rostla.

„Současné ceny plynu jsou likvidační, o tom se nemusíme vůbec bavit. Apelovali jsme už dřív na to, aby vláda zareagovala podle vzoru třeba Německa nebo Polska. Pokud by to nenastalo, mohli bychom to teoreticky zabalit, ale to my nedopustíme. Bojujeme o to, aby tady ten průmysl zůstal,“ řekl ředitel porcelánky Thun Vlastimil Argman.

Vláda již ohlásila zastropování cen energií před nadcházející topnou sezónou. Jak moc toto rozhodnutí Karlovým Varům pomůže, ukáže čas.

Tagy: