Velkolepá podívaná na posvátném monolitu. Silný déšť na Uluru vytvořil vodopády

Místním se naskytla neskutečná podívaná.

Vodopády z australského Unulu (zdroj: Stacey MacGregor)

Silné deště, které téměř týden sužovaly severní Austrálii, vytvořily na hoře Uluru vodopády. Ohromující záběry a fotky posvátného pískovcového monolitu, po němž proudí voda, se rychle začaly šířit po internetu.

Vydatné deště se nevyhnuly ani obvykle suché oblasti kolem největšího monolitu na světě. Kaskádovitě stékající voda z jasně červené skály překvapila nejen uživatele sociálních sítí, ale i ty, kteří bydlí nedaleko. „Žiju a pracuju tady už čtyři roky a nikdy jsem neviděla vodopády a déšť jako teď,“ řekla pro CNN Stacey MacGregorová, která pracuje pro místní cestovní společnost.

Kvůli silným dešťům vyhlásila australská vláda o víkendu v některých oblastech Nového Jižního Walesu stav přírodní katastrofy. Tisíce lidí se musely z postižených lokalit evakuovat.

Uluru, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, leží asi 450 kilometrů západně od Alice Springs. Je vysoký 348 metrů a přesahuje pařížskou Eiffelovu věž nebo mrakodrap Shard v Londýně. Od roku 2019 je výstup na monolit, který původní obyvatelstvo považuje za posvátný, zakázán. Turisté podle domorodců ničí jeho povrch, horu znečišťují a zůstávají po nich všude poházené odpadky.

Tagy: