Autoritářům roste apetit, varoval Kolář. Do Prahy míří politická a bezpečnostní smetánka

V Praze se o víkendu poprvé koná Globsec Forum, mezinárodní bezpečnostní konference, kterou dosud vždy hostila slovenská Bratislava. Po rozkolu s tamní vládou se však think-tank přesouvá do Česka. Ředitel GLOBSEC Róbert Vass láká, že na pražskou konferenci dorazí celá plejáda světových politiků z řad prezidentů či premiérů a také někteří generálové a bezpečnostní experti. Bývalý diplomat Petr Kolář důležitost setkání podtrhl s tím, že autoritářským režimům roste apetit. Apeloval proto na spojování demokratických států.

Téma 19. ročníku Globsec Forum, poprvé v Praze, zní: „Jak utišit bouři“. „To, co vidíme v mezinárodních vztazích, je obrovská bouřka,“ popsal na úterní tiskové konferenci Vass.

Bezpečnostní konferenci Globsec Forum můžete živě sledovat zde:

Ředitel think-tanku zmínil, že politici musí zejména řešit, jak posílit infrastruktury svých zemí a ochránit tamní instituce. „Proto se na tuto bouři musíme připravit a posílit odolnost mezinárodního systému a institucí, které garantují naši bezpečnost a prosperitu,“ pokračoval Vass.

Bývalý diplomat Petr Kolář, který se na organizaci Globsec Fora v Praze podílí, na tiskové konferenci připomněl, že se akce koná ve velmi nejisté době. Namátkou zmínil třeba nejasné americké prezidentské volby, ale také čím dál častěji se projevující autoritářské režimy ve světě, které mohou mít spadeno na demokratické státy.

„Autoritáři mají větší a větší apetit. Jejich agresivita roste a je to všude patrné. Navíc se spojují, my se musíme spojovat také. A upřímně, Evropská unie či Severoatlantická aliance (NATO) jsou základními kameny naší bezpečnosti a poskytují nám jistou míru jistoty, ale nestačí to,“ nechal se slyšet někdejší český velvyslanec v USA či Rusku.

Evropa by podle jeho mínění měla navázat partnerství se státy jako třeba Austrálie, Jižní Korea či ještě hlouběji vylepšit spolupráci s Izraelem. „Mnohem více se musíme sladit,“ komentoval Kolář. V souvislosti s Globsec doplnil, že doufá, že akce ještě více přiláká lídry z USA.

Kolář zároveň během tiskové konference prozradil, že část pozvaných hostů se původně zdráhala letos pozvání na akci Globsecu přijmout. Důvodem bylo, že si prý mysleli, že se i tentokrát fórum uskuteční v Bratislavě. Když se dozvěděli, že místo toho proběhne v Praze, otočili. Kolář však nechtěl komentovat, o které hosty šlo.

Aby se Evropa nestala skanzenem

Vass zmínil, že díky konferenci se na jednom místě sejdou aktéři světového dění, kteří tudíž mohou jednat o jednotlivých bodech, jak posílit bezpečnost svých států. Diskutovat se má mimo jiné i o válce na Ukrajině, ruské hrozbě či situaci na Blízkém východě. GLOBSEC by měl podle slov Vasse představit také vizi, kterou chce předat Evropské komisi.

Podle něj Evropa musí posílit například svoji práci s ovládáním a využíváním umělé inteligence. „Nesmíme v tomto tématu zaostávat. Pokud zaostaneme, tak se Evropa v budoucnosti stane jakýmsi skanzenem,“ varoval Vass.

Globsec Forum se uskuteční od pátku 30. srpna do neděle 1. září. Do Prahy zamíří několik prezidentů, premiérů a celá řada zahraničních ministrů obrany, zahraničí a dalších resortů. Vystoupí například šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, finský prezident Alexander Stubb, dánská premiérka Mette Frederiksenová či litevský šéf diplomacie Gabrielius Landsbergis. Mezi pozvanými jsou také někdejší nejbohatší Rus Michajl Chodorkovskij či nedávno propuštěný ruský opoziční předák Vladimir Kara-Murza.

Na akci vystoupí i řada českých politiků v čele s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti). Promluví také šéf resortu průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nebo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

PODÍVEJTE SE: Neviditelní hrdinové za ruskou linií: Členové hnutí odporu denně riskují životy. Jak pracují?

Tagy: