Babiš jako hrací automat a příliš usměvavá Nerudová. Co o kandidátech prozradila řeč těla?

Danuše Nerudová rozdávala příliš mnoho úsměvů, i nevhodně, Andrej Babiš připomínal hrací automat a u Petra Pavla se projevila nezkušenost s mnohomluvností. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS takto zhodnotila trojici prezidentských favoritů expertka na nonverbální komunikaci Noemi Zárubová-Pfeffermannová. Spolu s dalšími experty rozebrala projevy kandidátů v jejich kampaních.

Zárubová-Pfeffermannová podotkla, že se všech devět, později osm prezidentských kandidátů v kampani snažilo voliče oslovit. „Jenže to, jak uchopili jednotlivé nástroje, které podle nich byly nejvhodnější, nebylo vždy úplně dobré,“ podotkla. Následně rozebrala projevy a neduhy tří favoritů na prezidentský post.

U Nerudové jsem měla pocit, že rozdává příliš úsměvů. Když hovořila o empatii s méně šťastnými, tak se přemíru smála. Když s někým soucítím, tak naopak dávám najevo soucit. Čekala bych spíše soucitný výraz v obličeji. Nemyslím si však, že to má Nerudová naučené, všichni kandidáti jsou pod tlakem a snaží se být voličům sympatičtí,“ podotkla expertka s tím, že kandidáti mnohdy neví, jak voliče ideálně zaujmout.

„Nemyslím, že by vědomě neměla s lidmi soucit, jen nevěděla, jak to udělat správně. Není to herečka, ale ekonomka a pedagožka. Byla v roli, kterou hraje poprvé,“ dodala na účet Nerudové.

Petr Pavel vždy vystupuje, jak sám říká, klidně, úsporně a rozvážně. „Jenže si pamatujeme, když byla poslední debata na TV Nova, že nikdy nedojel svůj časový limit. Byl příliš úsporný a za mě to nebyla dobrá taktika,“ pokračovala.

Měla pocit, že Pavlovi bylo moderátorem pomalu vytýkáno, že ušetřil určitý počet vteřin. „Najednou to byla výtka pro žáčka u tabule, který nevyčerpal svůj limit, když mohl mluvit déle a říci více. Byla to škoda a nezkušenost v mnohomluvnosti,“ podotkla. Naopak Andreje Babiše po jeho jediném vystoupení v předvolební debatě označila za „klauna se slovíčky“.

Z Babiše „padaly odměny“

„Dostal limit a jako podnikatel jel až na samotnou hranu. Ve své profesi je zvyklý být na okraji, na hraně a využít všeho do maxima. Házel čísla, říkal, koho všechno zná. Připadal mi jako hrací automat, na němž létají srdíčka a čísla, následně z něj padají odměny,“ připodobnila Babiše. Zmínila, že u člověka v nouzi, který expremiéra sledoval, mohl takový projev vzbudit pocit, že když si Babiše zvolí, tak také vyhraje. „Mají pocit, že se přitulí ke štěstí,“ dodala Zárubová-Pfeffermannová.

Kandidáty v jejich kampani zhodnotil také jazykovědec Karel Oliva. „Musím říci, že až na výjimku – Jaroslava Baštu, jehož jazykový projev pro mě byl problematický – se všichni snažili. „Dokonce i ten, jehož mateřským jazykem není čeština, se velmi zlepšil. Bylo evidentní, že se přivzdělal v rétorice i tvarosloví,“ podotkl. Podle něj bylo znát, že kandidáti pracovali se svými týmy, které jim pomáhaly gesta, mimiku i jazyk zlepšovat.

Psychiatr Cyril Höschl zmínil, že zajímavým fenoménem u voličů, je první dojem. „Ten kdo na něj dá, ho poté velmi obtížně mění. Potřebujete desetkrát více informací k tomu, abyste si vytvořili jiný. Musí se následně hrát na jiné aspekty – jak je mu kandidát sympatický, jaké má vlasy, jak se usmívá nebo třeba zda hladí děti po vlasech,“ dodal.

Tagy: