Barcelona pod zámkem. Policie uzavřela katalánskou metropoli, pátrá po lídrovi separatistů

Do Barcelony se vrátil lídr katalánských separatistů Carles Puigdemont.

Katalánský premiér v Barceloně

Katalánsko je na nohou. Do metropole tohoto regionu, který už léta usiluje o nezávislost na Španělsku, se po sedmi letech vrátil lídr separatistů a místní expremiér Carles Puigdemont. Politik žijící v bruselském exilu a na kterého je ve Španělsku vydán zatykač, promluvil na demonstraci. Poté stihl utéct dříve, než ho stihla zadržet policie. Ta v Barceloně na řadě míst zahájila blokády a snaží se Puigdemonta vypátrat.

Puigdemont se objevil na demonstraci separatistů poblíž katalánského parlamentu, který si ve čtvrtek volí svého premiéra. Byla to pro něj mimořádná akce. V celém Španělsku je na něj totiž platný zatykač kvůli jeho dřívější snaze odtrhnout Katalánsko od království.

ČTĚTE TAKÉ: Pryč s diktátorem, bouří se Venezuelané proti Madurovi. Země je na pokraji občanské války

„Navzdory všem snahám nám ublížit jsem dnes přišel sem, abych jim připomněl, že jsme stále tady a nevzdáme se,“ prohlásil před davem asi čtyř tisíc příznivců Puigdemont. Řekl, že každý národ má právo na své sebeurčení. Katalánci na jeho adresu pro změnu skandovali „prezident“. „Ať žije svobodné Katalánsko,“ zakončil svůj projev Puigdemont. V ulicích Barcelony procházel viditelně kvapem. On a jeho přívrženci se zjevně obávali, že by mohl být zadržen policií.

Ta se během čtvrtka snaží Puigdemonta v Barceloně skutečně odchytit. Město je pod zámkem a řada silnic je blokována policejními vozy. Strážci pořádku zběsile kontrolují vozy a snaží se katalánského separatistu chytit. Zdá se však, že jejich snaha zatím k ničemu nevede.

Operace Klec, jak nese název policejní akce honu na Puigdemonta, je prozatím neúspěšná. Portál Politico uvádí, že v akci jsou bezpečnostní síly také mimo Barcelonu a to prakticky po celém Katalánsku. Ostře sledovány jsou pak cesty na sever do Francie.

Katalánská média uvedla, že zatím měl být zadržen jeden člověk a paradoxně ještě k tomu policista. Ten měl se separatisty údajně spolupracovat a v jeho voze se Puigdemont vydal z demonstrace pryč.

„Stovky policistů chytající politického lídra není typickou aktivitou v demokracii, nýbrž spíše v režimu, který hledá veřejného nepřítele číslo jedna,“ nechal se pro Politico slyšet nejmenovaný člen Puigdemontova kruhu spolupracovníků.

Amnestie pro všechny?

V Barceloně se během čtvrtka zároveň sešli i odpůrci Puigdemonta z řad roajalistů. Ti dorazili k parlamentu se španělskými vlajkami a byli sem svoláni krajně pravicovou stranou Vox. Ta separatistického představitele označuje za „pučistu“.

PODÍVEJTE SE: Noví europoslanci míří do Bruselu

Katalánci i Španělé zároveň ve svých parlamentech řeší otázku amnestií. Přímo v katalánském parlamentu promluvil lídr místních socialistů Salvador Illa, spojenec španělského premiéra Pedra Sáncheze, se slovy, že je pro aplikování zákona o amnestii pro všechny. Trestu by v takovém případě měli uniknout separatisté, kteří se o nezávislost Katalánska snažili zasloužit nenásilným způsobem.

Španělská opozice tento zákon a premiéra Sáncheze kritizuje, že si tím pouze kupuje hlasy pro podporu své vládnoucí koalice. Ta totiž potřebuje i Katalánce, kteří jsou v národním parlamentu v Madridu.

Tagy: