Bašta je za zenitem. Babišovi ale může ve volbách hodně uškodit, shodli se experti

Prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta sice v předvolebních průzkumech nepatří mezi favority, přesto by mohl značně uškodit šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Petr Fischer. Politolog Lukáš Valeš však doplnil, že Bašta již patří mezi politiky za zenitem a na prezidentský mandát podle něj nemá fyzickou sílu.

„Andrej Babiš by měl odstoupit ve prospěch Jaroslava Bašty,“ prohlásil ve čtvrtečních 360° předseda Tomio Okamura. Svým prohlášením a následnou kritikou bývalého premiéra mnohé překvapil. Ačkoliv se někteří domnívají, že Bašta nemá v prezidentském klání šanci ani na postup do druhého kola, někteří experti tak úplně nesouhlasí. Domnívají se, stejně jako Fischer, že jako kandidát může značně uškodit zejména zmiňovanému Babišovi.

„Otázkou je, jaká je Baštova voličská síla. Podle solidních průzkumů má zhruba tři až čtyři procenta. Pokud budeme počítat se statistickou chybou, tak může získat pět procent. To už by pro Babiše byl problém, mohl by mu odebírat až tři procenta. Každé procento totiž nakonec bude rozhodovat o postupu do druhého kola,“ vzkázal komentátor s tím, že právě to byl možná smysl Okamurova útoku.

Osobně si nedokáže snahu šéfa SPD – odebrat hlasy Babišovi – vysvětlit. „Možná chce získat volební preference pro SPD do budoucnosti, aby bylo hnutí největším kritikem vlády, jak sám říká. To je možná ten hlavní důvod,“ dodal Fischer.

Bašta ví, co chce na Hradě dělat

Politolog Valeš pak kandidáta Baštu označil za politika, který by měl jít do důchodu. „Přeji mu vše dobré, ale v debatách je vidět, že je už politikem za zenitem. Nemá fyzické síly k výkonu prezidentského mandátu, jakkoliv dobře je na tom psychicky,“ uvedl. Zároveň ale přiznal, že jako jediný má kandidát SPD ideový a programový rámec.

„Můžeme nesouhlasit, ale otázka míru a boje proti vládě ho odlišuje. Jako jeden z mála má ideově jasno, co by na Hradě chtěl udělat. Navíc zde existuje vazba s voliči SPD, které reprezentuje. Přesto ho nevidím jako někoho, kdo šlape na paty největší trojici,“ doplnil. Osobně Valeše velice trápí, že nikdo z kandidátu nevyřkl svou vizi, jak bude Česko za pět let vypadat.

„Je to smutné svědectví toho, jací lidé, a nejen favorité voleb, kandidují. Od chvíle, kdy známe konečnou devítku, si kladu otázku, proč kandidují. Co je na úřadu lákalo? Je mi smutno, že místo vyvrcholení jejich celoživotního příběhu, kdy ve svých profesích naplnili nějakou vizi a chtějí ji promítnout do veřejného prostoru jako prezident, řešíme jejich minulost. Ukazuje se, že nikdo není čistý,“ uzavřel Valeš.

Tagy: