Sprej v autě může způsobit apokalypsu. Expert líčí, co ve vedrech do vozu nepatří

Z auta se během chvíle stala hořící koule. Experti varují před necháváním hořlavin ve vozidlech.

Hořící auto

Nejen kvůli technickým závadám, ale i zapomenutým zapalovačům či sprejům může vaše auto skončit v plamenech. V současném horku je riziko vzniku požáru ještě o to větší. Hasiči proto doporučují pořídit si do vozu malý hasicí přístroj.

Záběry hořícího vozu natočil český pár minulý pátek v Polsku. Nejprve si dvojice všimla, že z osobního vozu před nimi stoupá dým, na ten šoféra upozornila troubením a blikáním.

„Řidič zastavil po několika metrech, vystoupil a s údivem koukal, že je jeho vůz v plamenech. Další řidiči aut v okolí, kteří zastavili, tak pokud měli, tak brali hasičský přístroj a šli hasit. Manžel šel také pomoci,“ líčila redakci autorka videa a svědkyně Nikol Straková.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak uprostřed zkázy: Majitelé se rozplakali štěstím a řekli, co dům ochránilo před plameny

Požár se ale rozhořel natolik, že už si s ním lidé nedokázali poradit, plameny zkrotila až přivolaná profesionální jednotka hasičů. Podle dopravního experta Romana Budského se řidiči, kteří hořící auto předjížděli, vystavili riziku. „Nikdy nevíme, co se může stát dál. Může dojít třeba k výbuchu nádrže s plynem, nevíme, co auto převáží. V těchto případech je lepší pár minut počkat,“ sdělil webu CNN Prima NEWS.

Požár může způsobit i lahev vody

„Nic nezkazíme tím, když si pořídíme dvoukilový hasicí práškový přístroj, který vhodně umístíme do vozidla,“ radil mluvčí hasičů Plzeňského kraje Petr Poncar. V současných horkých letních dnech teploty v autech rychle stoupají, třeba až k 60 °C. Uvnitř by tak rozhodně neměly zůstávat hořlavé předměty, například zapalovače. Škody by podle odborníků mohla způsobit i obyčejná láhev s vodou.

„Může působit jako čočka a následně způsobit požár vozidla. Možná je dobré kontrolovat, co s sebou vozí spolujezdci a co nechávají ve voze. Třeba sprej, který může způsobit totální zpustošení auta,“ dodal Budský. Překvapivé je, že ke vznícení auta podle statistik nejčastěji nedochází během jízdy, ale krátce po zaparkování.

Tagy: