Bělica: Být primátor a poslanec zároveň je výhoda. Nic neděláte na 100 procent, opáčil Půta

Hejtmani Josef Bělica a Martin Půta

ZPRÁVY PLUS (267)

Spojení poslaneckého mandátu s křeslem primátora nebo hejtmana je v mnoha případech obrovskou výhodou. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to řekl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO). Podle jeho kolegy z Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) je však zvládání více funkcí složité a nelze je vykonávat na 100 procent.

Josef Bělica má s vykonáváním více funkcí dlouhodobou zkušenost. V posledních letech působil jako poslanec, primátor Havířova a od dubna letošního roku také jako hejtman Moravskoslezského kraje. „Přináší to s sebou řadu výhod. Mně se to osvědčilo například při vyjednávání o rozpočtovém určení daní,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Dosáhli jsme dna, jsme levicový paskvil, bouří se Piráti. Někteří se chtějí posunout doprava

Hejtman Moravskoslezského kraje však uznal, že z dlouhodobého hlediska je nemožné tolik pozic najednou zvládnout. „Já jsem v této souvislosti oznámil, že pokud v krajských volbách uspěji, tak rezignuji na pozici primátora, protože bych to nebyl schopný dělat,“ sdělil Bělica.

Podle Půty ale platí, že pokud někdo vykonává více politických funkcí zároveň, nemůže je vykonávat na sto procent. „Jsem velký odpůrce kumulace funkcí. Když se podíváte například do Německa nebo Polska, tam je to dokonce zakázané. Musíte si tam vybrat, jakou funkci chcete vykonávat,“ řekl Půta.

Půta svému kolegovi vyjádřil uznání za to, že zvládl svůj kraj provést povodňovou situací, ale nepovažuje jeho přístup za udržitelný. „Vy sice můžete část věcí delegovat na své kolegy, ale rozhodování na pozici primátora nebo hejtmana musíte na základě dostupných informací provést sám. Já jsem zastánce dělání politiky na sto procent a i po svých radních budu chtít, aby se vzdali případných dalších exekutivních funkcí,“ uzavřel Půta.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Éra Petra Fialy končí, míní komentátoři. Kdyby byl Bartoš chlap, tak složí funkci

Tagy: