Servírují červy v rybách a málo masa, zuří olympionik. Na jídlo v Paříži si stěžují i další

Červi v rybích pokrmech, malý výběr, nedostatek masa i příliš dlouhé čekací doby. Na stravování v Paříži si stěžuje čím dál více sportovců, mezi nimi i britský plavec Adam Peaty. Stravování ale není jediný problém, který sportovci organizátorům vyčítají.

Šestinásobný medailista v plavání si stěžoval na kvantitu i kvalitu jídla, která prý neodpovídá úrovni světových sportovců. „Někdo dokonce v rybích pokrmech na talíři našel červy,“ stěžoval si s tím, že přestože má ryby rád, raději si je nedal. „Catering není na úrovni pro sportovce, kteří ze sebe musí vydávat to nejlepší,“ řekl deníku iNews. „V Tokiu bylo jídlo výborné, v Riu též. Ale tentokrát? Nebyla pořádná nabídka jídel s bílkovinami a k tomu dlouhé fronty bez jakéhokoliv systému. Na jídlo se čekalo i půl hodiny,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bylo to jinak, říká plavkyně po kolapsu na olympiádě. Slovenka popírá slova šéfky výpravy

Vzhledem k plnění udržitelnosti a ekologických cílů se organizátoři snažili, aby více než polovina nabízených jídel byla bezmasých, z nichž část měla být jen na rostlinné bázi. Podle Peatyho to ale nefunguje. „Udržitelnost v rámci stravování sportovcům vnutili,“ vysvětluje. „Chci maso, potřebuji maso k výkonu. Jím ho doma, proč bych to měl měnit?“ rozčiloval se.

Také další sportovci si stěžovali na kvalitu jídla. Britský tým si dokonce měl nechat do vesnice letecky dopravit vlastního kuchaře.

Organizátoři her v Paříži tvrdí, že zpětnou vazbu atletů berou velmi vážně. „Od otevření vesnice se náš partner Sodexo Live! aktivně podílel na zásobování restaurací v olympijské vesnici a monitoroval skutečnou spotřebu sportovců vypozorovanou během prvních několika dnů. Výsledkem bylo, že množství určitých potravin se zvýšilo, jiné naopak snížilo. Zajistilo se také posílení personálu, aby vše probíhalo hladce,“ uvedli ve svém prohlášení.

Problém není jenom s jídlem

Peaty se přidal k rostoucímu počtu sportovců, kteří si na organizátory stěžují. Minulý týden byl například spatřen plavecký šampion Thomas Ceccon, jak se šel raději odpoledne vyspat do pařížského parku, než by zůstával u sebe na pokoji. „Není tam nikde klimatizace a jídlo je také špatné,“ vysvětlil. „Doma obvykle odpoledne spím. Tady nemůžu, mezi tím vším hlukem a horkem,“ dodal.

Po obhajobě olympijského zlata se ozvala také australská plavkyně Ariarne Titmus. Tvrdí dokonce, že by dokázala překonat světový rekord, kdyby měla k dispozici lepší ubytování. „Je náročné podat dobrý výkon, když žijete v olympijské vesnici,“ řekla po závodu.

Dvacetiletá tenisová hvězda Coco Gauffová uvedla, že v olympijské vesnici zůstala z amerického týmu jako jediná – ostatní tenistky prý „utekly“ do hotelu.

Rozvrzané postele a krádeže

Postele jsou další kontroverzní položkou v olympijské vesnici. Podle sportovců jsou příliš nepohodlné. Lůžka s kartonovými rámy zprostředkovala firma Airweave a měly být dalším pokusem o udržitelnost na přání organizátorů.

Stížnosti se ovšem týkaly i krádeží v celém komplexu. Několik sportovců oznámilo, že jim zmizely věci, aniž by se ovšem prokázalo jakékoli vloupání.

„Tolik stížností na vesnici jsme nezažili za celou olympijskou historii,“ rozčiloval se James Magnussen, bývalý australský olympijský vítěz v plavání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Boxerka Imán Chalífová prolomila mlčení: Na genderovou kauzu mám „nejlepší odpověď“

Tagy:
jídlo Olympijské hry Paříž maso plavání sport olympijská vesnice životní styl a volný čas