Benešová k týrání vězňů: Bachaři ve Valdicích to nemají lehké, je to žalář plný vrahů

Věznice ve Valdicích

PARTIE Terezie Tománkové 23.1.2022 11:00

Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) i současný šéf rezortu justice Pavel Blažek (ODS) považují podezření z týrání vězňů ve Valdicích za závažné. Na druhé straně nejsou přesvědčeni, že by šlo o systémové selhání. „Občas tam mají problémy, ale tento druh lidí, co tam sedí, eskaluje různá napětí,“ řekla Marie Benešová v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Nejde o systémové selhání, nýbrž o problém jednotlivců. Takový názor má bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová na aktuální kauzu údajného týrání vězňů ve Valdicích. „Jsou tam vrazi, těžká loupežná přepadení, nemají to tam lehké,“ řekla Benešová v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Podle ní se takové problémy vážou právě k typům činů, za které se odsouzení v daném vězení ocitli. „Občas tam mají problémy, ale tento druh lidí, co tam sedí, eskaluje různá napětí. Ani vězeňská služba to nemá lehké. Mají podstav a těžko shání lidi,“ dodala. Podle ní se však problémy vyskytují i v mírnějších věznicích. „Vyšetří se to a uvidíme důkazy,“ řekla Benešová.

Blažek: Nevy by jim ujet neměly

„Závažné to je, není to jediná věc. Podle mých informací to vždy zatím bylo tak, že to odhalila sama Vězeňská služba a nahlásila,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Sám prý nyní není schopen vyhodnotit, zda se jednalo o systémovou věc. „Myslím, že ne, že jde o selhávání jednotlivců,“ dodal.

Podle něho se ale charakter státu pozná podle toho, jaké má věznice. „Veřejnost pochopí, jak náročná je práce ve vězeňských službách. Nikdy by jim neměli ujet nervy, ale stát se to může. Beru to ale jako věc jednotlivce,“ řekl ke kauze Pavel Blažek.

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhají osm dozorců z věznice Valdice na Jičínsku. Viní je z toho, že fyzicky napadali odsouzené nebo násilí přihlíželi. Dvěma dozorcům hrozí až desetileté tresty. GIBS zahájila trestní stíhání po vyhodnocení důkazů i znaleckých posudků loni v říjnu, informovala v sobotu mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Kopance a zakleknutí?

„Dva příslušníci jsou stíháni ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu vydírání, za což jim hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Dalších šest dozorců je stíháno z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Těm hrozí v případě odsouzení až pětiletý trest odnětí svobody,“ uvedla mluvčí.

První případ fyzického napadení se podle GIBS odehrál v květnu roku 2020, kdy šest dozorců vstoupilo do cely odsouzeného kvůli provedení prohlídky. Příslušníci měli vynutit od odsouzeného fyzickým nátlakem přiznání, kde se v cele nacházejí nepovolené věci.

„Odsouzený měl být udeřen do tváře a měla mu být silným tlakem lámána operovaná noha. Jeho ruku prý obtočili okolo krku, a tím vyvíjeli silný tlak na dýchací cesty,“ popsala Nguyenová. Podle inspekce dozorci tímto jednáním způsobili vězni podlitiny a škrábance.

Dozorci zůstávají ve službě

Druhý případ se odehrál loni v březnu, kdy tři dozorci opět kvůli prohlídce vstoupili do cely jiného odsouzeného. „V cele ho prý fyzicky napadl dozorce z předchozího případu tak, že do něho měl kopat, šlapat na něj a nejméně desetkrát ho měl zakleknout. Dále měl být udeřen do zadní části hlavy. Dva další dozorci prý celému incidentu přihlíželi,“ sdělila mluvčí GIBS.

Vězeň si měl z napadení odnést otlaky, výrony a odřeniny. O prvním případu napadení se inspekce dozvěděla díky oznámení jiného vězně, druhý případ oznámil inspekci příslušný kontrolní orgán Vězeňské služby.

„Věznice Valdice případ po prvotním prošetření vnitřními policejními orgány Vězeňské služby předala GIBS. U nikoho z osmi obviněných dozorců nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby,“ sdělila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Tagy: