Benzín za 75 korun a auta jen pro bohaté, nastínil Kovanda trudnou budoucnost

Lukáš Kovanda v pořadu Jak volí vaše peněženka

360° 9.9.2021

Benzín a nafta po volbách zdraží, uvedl ekonom Lukáš Kovanda v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Ostatně ceny už pomalu rostou: Ve srovnání s minulým rokem je benzín dražší až o šest korun a nafta o více než čtyři koruny. To ovšem není nic proti tomu, co čeká Němce. Za litr pohonných hmot by už brzy měli zaplatit až o 18 korun navíc. A tím to neskončí. Evropská komise žádá, aby se auta se spalovacími motory od roku 2035 přestala vyrábět a nahradily je elektromobily.

„Riziko zdražení stoupá, po německých volbách, pokud by zvítězila strana zelených, se budou rychle zvyšovat ceny. Nebyli bychom ušetřeni ani my,“ uvedl v pořadu 360° ekonom Lukáš Kovanda.

Podle zatím interních vládních materiálů se Německo plánovaným zdražením pohonných hmot snaží splnit klimatická předsevzetí, ke kterým se zavázalo a nepřímo i podpořit elektromobilitu. Evropská komise totiž žádá, aby se od roku 2035 přestala vyrábět auta se spalovacími motory a nahradily je právě elektromobily.

„Německo bude zemí s nejdražším benzínem v celé Evropě. Při současných cenách může v přepočtu stát i 75 korun za litr, to je velká darda i na Němce. A mělo by to neblahý vliv i na českou ekonomiku,“ zdůraznil Kovanda.

Také Česká republika se zavázala k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050 a pokud chce tento slib naplnit, bude muset zvyšovat daně. „Myslím, že hned po našich volbách, zvlášť, pokud uspějí Piráti a Starostové, se můžeme dočkat zvyšování spotřební daně z minerálních olejů. Bude se to vysvětlovat ekologií i potřebou zalátat díry v době pandemie,“ řekl dále Kovanda.

Podle Kovandy tak na letošní léto budeme vzpomínat jako na dobu, kdy se levně cestovalo. „V budoucnosti si chudší a nižší vrstvy nebudou moci dovolit individuální cestování,“ dodal.

Tagy: