Berlín hlídá majitele bytů. Schvaluje i barvu nových kachliček, sleduje se délka dovolené

Bydlení v berlínské původní zástavbě, takzvané chráněné oblasti, už delší dobu podléhá přísným regulacím, a to i v případě, že je člověk nejen nájemník, ale také majitel bytu. Úřady například prakticky zakazují lidem rekonstrukce, protože bytové jednotky mají držet původní ráz. Berlín tím chce zabránit zdražování bydlení, které by se tak stalo nedostupným.

Velké vášně na sociálních sítích rozpoutal příspěvek Češky, která bydlí v Berlíně. Žena si chtěla upravit vlastní byt, narazila ale údajně na celou řadu úředních regulací. Do cesty se jí totiž postavila vyhláška Soziale Erhaltungsgebiete, která ve městě stanovuje podmínky pro ochranu prostředí, hlídání pronájmu a přestavbu.

„Jako vlastníci bytu v osobním vlastnictví v Berlíně jsme se rozhodli pro rekonstrukci koupelny, každá i mini rekonstrukce bytu musí mít souhlas městské části. Jsou to i takové věci jako výměna umyvadla nebo toalety. Pro jednotlivé městské části jsou dány maximální limity, za kolik daná toaleta musí být. Vzhled a cenu schvaluje úředník,“ napsala uživatelka na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skvělá koupě, nebo past? Odborníci varují před lákavými nabídkami panelových bytů

„Například v naší čtvrti nesmí být obklad v koupelně či kuchyni za více než dvacet eur (470 korun) za metr čtvereční. Pračka nesmí být v koupelně, ale v kuchyni. Kuchyň nesmí být vestavěná, to je ultra luxus, ale pouze deska. A pod ní pračka, lednička a tak dále,“ doplnila žena.

Vyhláška Berlína má za cíl zabránit takzvané gentrifikaci, což je proces, při kterém bohatší lidé nakupují nemovitosti (často za účelem investice) v určité lokalitě, tím zdražují nájmy a původní obyvatelstvo pak mizí. Vyhláška má tak údajně udržovat v původní zástavbě dostupné bydlení.

„Cílem nařízení o sociální ochraně je zabránit změnám ve složení obyvatelstva v důsledku stěhování. A to z důvodu nákladných modernizačních opatření, změn struktury obydlí, přeměny obydlí na komerční využití nebo přeměny nájemních bytů na byty obývané vlastníky,“ píše se na oficiálních stránkách města Berlín.

Úřady dodávají, že pokud chce majitel bytu provádět jakékoli změny, musí o tom předně město informovat.

Podle realitní kanceláře Engel & Völkers patří mezi velké úpravy, které město zpravidla neschvaluje, například slučování bytů, změny půdorysu, změny užívání rekreačních bytů nebo podniků, instalace druhé koupelny nebo toalety pro hosty, instalace podlahového vytápění, instalace lodžie, terasy nebo zimní zahrady. Každá berlínská čtvrť si ale své podmínky upravuje trochu jinak.

V bytě se má bydlet, soudí Berlín

Řadu lidí na sociálních sítích zmíněná výpověď Češky překvapila. Mnozí kritizovali myšlenku, že si člověk s vlastním bytem nemůže dělat, co chce. Redakce CNN Prima NEWS proto oslovila Lukáše, který v Berlíně přes pět let žil. Ten podobné praktiky úřadů v určitých částech města potvrdil.

„I když máte vlastní byt, schvalování podléhá cokoli, co chcete dělat jinak. Když například máte měkká prkna a chcete je vyměnit, musíte tam dát znovu měkká prkna. Určitě bych tomu věřil. Byty se zkrátka musejí rekonstruovat jen tak, jak původně vypadaly,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

V původní zástavbě tak mají majitelé bytů právo jen na nezbytné opravy. S většími rekonstrukcemi bývá problém.

Není to přitom jediný faktor, kterým Berlín reguluje bydlení. Město se snaží bojovat s investičním bydlením – razí myšlenku, že v bytě se má bydlet – a zabraňuje zahraničním investorům, aby byty nakupovali, draze rekonstruovali a posléze draze pronajímali. K tomu slouží vyhláška, která se týká obsazenosti bytu.

„Když má člověk byt více než tři měsíce volný, musí ho nabídnout úřadům. Když proto odjede v létě na delší dovolenou, tak by se měl teoreticky alespoň jednou vrátit,“ míní Marek, podle kterého Berlín výrazně reguluje i služby Airbnb.

Tagy: