Berlínské demonstrace proti vládě: Policie rozháněla 10 tisíc lidí vodním dělem

Policie v Německu rozháněla demonstranty vodním dělem.

Německá policie rozháněla demonstranty v Berlíně vodním dělem

Nejméně 10 tisíc lidí se sešlo v centru Berlína u Braniborské brány na středeční demonstraci proti novele zákona o potírání infekčních chorob. Další tisíce lidí se shromáždily na jiných místech metropole. Odhaduje to policie, která se snaží protestující u Braniborské brány rozehnat pomocí vodních děl. Z davu na policisty létají kameny a dělobuchy.

Demonstrace začala jako poklidná. Jedním z důvodů eskalace napětí byl požadavek, aby protestující dodržovali karanténní opatření včetně nošení roušek. Policie opakovaně varovala, že akce rozpustí, pokud hygienická nařízení lidé neuposlechnou, pořadatele opakovaně vyzývala, aby zajistili pořádek.

Když se tak nestalo, přikročily bezpečnostní složky k rozehnání davu. Mezitím policie oznámila, že jeden z pořadatelů protest sám prohlásil za ukončený. Kvůli neochotě účastníků místo opustit nasadila policie vodní děla. Proti davu následně nastoupily pořádkové jednotky, které začaly účastníky vytlačovat směrem od budovy Reichstagu k Braniborské bráně. Jejich postup se ale střetl s odporem lidí, kteří místo odmítali opustit i přes nasazení vodních děl. Policie, která používá i pepřový sprej, tak postoupila jen o pár desítek metrů. Demonstranti jsou podle policie vybaveni pepřovým sprejem a také kamením a dělobuchy, po policistech hází také lahve.

Demonstrace natočila agentura AP:

Policejní kordon se pokusil jeden z demonstrantů prorazit klavírem, na který se předtím na demonstraci hrálo. To se mu ale nepodařilo a policisté útočníka zadrželi.

Ještě před vyhrocením situace policie oznámila, že několik lidí zadržela, zejména kvůli sporům o nošení roušek. Nyní počet zadržených výrazně vzrostl.

Tisíce policistů v pohotovosti

V Berlíně je v pohotovosti 2 200 policistů, část z nich byla povolána i z jiných spolkových zemí. Vedle policejních cisteren s vodními děly mají na místě pořádkové síly k dispozici i obrněný policejní transportér. Situaci ze vzduchu monitoruje policejní vrtulník.

Demonstranti protestují proti schvalované novele zákona o infekčních chorobách, kterou považují za protiústavní. Nelíbí se jim, že součástí úpravy jsou mimo jiné dodržování odstupu, nošení roušek, nucené uzavírky obchodů či zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Část kritiků novelu považuje za obdobu zmocňovacího zákona z roku 1933, díky kterému se nacistický vůdce Adolf Hitler mohl chopit neomezené moci.

Demonstrace se měly původně konat před budovou Reichstagu, ve které sídlí Spolkový sněm. Ministerstvo vnitra zde ale z obav před násilnostmi a možného útoku na budovu parlamentu, kde poslanci novelu posuzují, pořádání protestů zakázalo. Vstup do vládní čtvrti, kde jsou budovy parlamentu a sídlo kancléřky Angely Merkelové, byl veřejnosti zapovězen.

Tagy: