Betlémská cesta Jihlavou: Z prázdných výloh je stezka plná lidového umění

V Jihlavě teď potkáte betlémy všech podob i velikostí.

Betlémská cesta Jihlavou

Betlémářská tradice je v Česku stará stovky let a v Jihlavě se ji rozhodli probudit k životu. Kdy jindy než právě o svátcích na konci roku? Když tu plánovali putování za vánočními tradicemi, padly organizátorům do oka prázdné výlohy ve městě a už stačilo jen sehnat šikovné betlémáře.

Figruky z hlíny a domečky ze dřeva inspirované autorovou vlastní chatou ve Žďárských Vrších. To je betlém Jana Jiřiště. S pomocí manželky ho původně vyrobil pro vnučku. A nese stopy originálního pojetí. „Třeba zabijačku jsem si tam vymyslel nebo, že čert na záchodě čte, koho má potrestat, a takové srandičky k tomu, aby to nebylo fádní,“ vykládá autor v pořadu Prima Česko.

V Jihlavě vědí, jak udělat z nouze ctnost

Teď dílo dělá radost všem, co projdou kolem opuštěné vitríny a třeba se na chvíli zastaví. „Betlémy ve výlohách vystavujeme akorát my v Jihlavě. Nelíbilo se nám, kolik opuštěných slepých vitrín je v historickém centru,“ vysvětluje vznik nápadu Magda Svatoňová, organizátorka výzdoby s názvem Brána Jihlavy.

Do výroby se zapojili umělci a nadšenci z celého Jihlavska. Jesličky se dají udělat ze sena, dřeva, plyše i lega. A jako inspirace posloužil i nelehký život bezdomovců. „Čítá několik desítek kartonových figur a jsou namalované podle skutečných předloh a v jeho centru je vidět svatá trojice,“ představuje originální betlém inspirovaný jihlavskou všednodenní realitou Magda Svatoňová.

ČTĚTE TAKÉ: Předvánoční Plzní chodí ponocný. Hlídá město a baví lidi, tradice vznikla díky sázce

„Smyslem vánočního putování je připomenout tradice staré Jihlavy, protože tady byly velice silné až do roku 1945. Máme uvedeno, že tady žilo až 80 betlémářů, přes 50 betlémů se tu veřejně vystavovalo,“ uvádí Marek Skřivánek, průvodce, Brána Jihlavy.

„Betlémská cesta, osvětlené hradby, spousta zvířátek na betlémské cestě – takže všechny zveme. Bude to tady fungovat až do Tří králů,“ zve všechny návštěvníky srdečně organizátorka výzdoby.

Tagy: