Řada dětí nesmí dál než 200 metrů od domu. Obavy rodičů mohou škodit, upozorňují odborníci

Výrazně vzrostl počet dětí, které rodiče nepustí bez dozoru ani 200 metrů od domu.

Strach o děti

Oslavily svůj významný den děti doma, nebo venku? Podle dat totiž výrazně vzrostl počet těch, které rodiče nepustí bez dozoru ani 200 metrů od domu. Odborníci vidí příčiny především v rostoucí obavě o jejich zdraví a strach z možného nebezpečí.

Strach z toho, že se dětem něco stane. To je nejčastější důvod, proč se rodiče bojí pustit své dítě samotné ven. „Rodiče si je spíše víc hlídají,“ uvedla oslovená učitelka redakci. „Doba je jiná a nástrah je o hodně víc,“ líčil dotázaný tatínek. Na vině podle jedné z maminek je i to, jaké zprávy – zejména ty tragické – čte. „Když člověk vidí, co se všechno děje...“ uvedla.

Jiná maminka sdělila, že má tři děti. „Nechávám je běhat po venku, ale jen se známými lidmi a na známých místech,“ vysvětlila. Podle statistiky Seznam Zpráv se rodiče ke svým dětem chovají stále více ochranitelsky. Za posledních dvacet let se měl až čtyřnásobně zvýšit počet dětí, které rodiče raději vozí do školy autem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děti tloustnou, rodiče je v „záškoláctví tělocviku“ často podporují. Na stole je několik změn

„To, co bylo celkem bez větších problémů možné před, řekněme, 60 lety, tak dneska úplně možné není,“ konstatoval pro CNN Prima NEWS dětský psycholog Václav Mertin. V roce 1980 bylo silným ročníkům, kterým se někdy říká Husákovy děti, kolem deseti let. Tehdy jenom sedm procent z nich bylo zavřených doma, nebo na dvorku. Naopak 35 procent tehdy mělo velkou svobodu pohybu.

Když jsou obavy na škodu

O čtyřicet let později, což je rozdíl zhruba dvou generací, je to o dost jiné. 23 procent českých dětí je uzavřeno v okolí domu. A pouze 13 procent se bez doprovodu podívá dál než jeden kilometr od místa, kde bydlí. Až polovinu dnešních dětí rodiče nepustí dál než 200 metrů od domu. Podle odborníků ale může být nadměrná obava o děti spíše na škodu.

„Pokud půjdeme cestou nadměrné ochranitelskosti, tak vlastně znemožníme dítěti to, aby samo objevovalo svět, nabíralo nějaké zkušenosti, aby i prošlo něčím, řekněme, do určité míry negativním,“ vysvětloval psychoterapeut Tibor Brečka. Podle odborníků je proto důležité, abychom dětem důvěřovali a dali jim přirozenou volnost.

Tagy: