Splašky z Ostravy znečišťují Polsko. Voda bude kontaminovaná několik let, míní tamní rybáři

Poškozená čistička odpadních vod v Ostravské městské části Přívoz

Problémy s Odrou

V důsledku povodňové vlny, která zalila ostravskou městskou část Přívoz, zkolabovala tamní čistička odpadních vod. Splašky z Ostravy tečou přímo do řeky Odry a proud odnáší fekálie k sousedům do Polska. Krizový štáb Moravskoslezského kraje vyzval vládu a ústřední krizový štáb, aby se situací zabývali.

„Minimální hladina v areálu čističky dosáhla výše 2,5 metru, ale na některých místech v objektu vystoupala až do výše šesti metrů,“ uvedl mediální zástupce společnosti Ostravské vodárny a kanalizace Jaromír Krišica. Firma nyní vyčerpává vodu ze suterénu a zjišťuje rozsah a míru poškození. Voda podle Krišicy poškodila většinu elektronických zařízení, elektrických prvků a dalších technologií.

ČTĚTE DÁLE: V ulicích Opavy běhají krysy, odpad začíná smrdět, říká primátor. Bojí se šíření infekcí

Už nyní vodárenský podnik ví, že řada prvků a zařízení bude muset být vyměněna nebo repasována. „I přes maximální snahu našich zaměstnanců a dodavatelů se zprovoznění prvního stupně mechanického čištění odpadních vod, který odstraňuje hrubé nečistoty a nerozpuštěné látky, očekává přibližně do tří měsíců. Kompletní zprovoznění dalšího stupně čištění, takzvaného biologického, pak očekáváme přibližně do pěti až šesti měsíců,“ nastínil Krišica.

Znečištěná Odra znemožňuje rybolov v Polsku

Se zděšením sledují situaci v řece i rybáři na polské straně hranice. Zásadní otázkou je, jestli a kdy se budou moci v řece zase lovit ryby. „Není jasné, kdy se to zase vyčistí, to se musí samo přirozeně vyčistit, voda bude kontaminovaná určitě několik let,“ uvedl pro CNN Prima NEWS skepticky polský rybář Piotr.

Ostravské vodárny a kanalizace o problému vědí. „Nemáme nyní možnosti, jak to změnit. Samozřejmě jsme zastavili dovoz průmyslových odpadních vod prostřednictvím cisteren. O této situaci byly informovány všechny dotčené orgány státní správy a cestou krajského krizového štábu také ústřední krizový štáb. Menší čistírny v okrajových částech Ostravy byly postiženy povodní jen částečně a nyní jsou již zcela zprovozněny,“ uvedl mluvčí společnosti Krišica.

Vodnatost Odry je podle Krišicy v současnosti poměrně vysoká, a splašky jsou tak více naředěny. Dlouhodobě by ale tato situace mohla negativně ovlivnit rovnováhu ekosystému v řece.

Na ekologickou katastrofu mezinárodního rozsahu upozornilo vládu i hejtmanství. „Krizový štáb Moravskoslezského kraje vyzval Vládu České republiky a Ústřední krizový štáb, aby se tyto orgány začaly zabývat škodami v souvislosti s nefunkčností ústřední čističky odpadních vod v Ostravě a řešily související možné dopady na životní prostředí,“ nechal se v úterý slyšet moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na opravu po povodních pošle vláda desítky miliard. Jde to i bez zadlužení, zní z opozice

Tagy:
voda Polsko povodeň katastrofa Ostrava životní prostředí Moravskoslezský kraj Ústřední krizový štáb krizový štáb vláda Česko přírodní katastrofa přírodní zdroje Odra Ostravské vodárny a kanalizace a. s. katastrofy, nehody a mimořádné události znečištění životního prostředí