Bezdůvodně pomalá jízda může být nebezpečným hazardem. V Česku platí jako přestupek

Bezdůvodně pomalá jízda může být velmi nebezpečným hazardem.

Bezdůvodně pomalá jízda

Bezdůvodně pomalá jízda může být podle dopravních expertů velmi nebezpečným hazardem a v Česku je brána jako přestupek. Problém ale je, že policisté ji ve statistikách nezaznamenávají, na rozdíl například od Polska, Velké Británie či Spojených států, kde hrozí vysoké pokuty.

Policejní statistiky jsou sice jasné – nejvíce obětí si na českých silnicích každoročně vyžádá nepřiměřeně rychlá jízda. Ale i bezdůvodně pomalá jízda může být problém a podle dopravních expertů je na čase tento nešvar začít sledovat.

„Výrazně pomalu jedoucí auto způsobí to, že se za ním začnou kupit další řidiči a v této skupince se může objevit agresivní řidič, který začne bezhlavě předjíždět i v místech, kde to není vhodné a může způsobit vážnou dopravní nehodu,“ uvedl krajský koordinátor BESIP pro Zlínský kraj Zdeněk Patík.

ČTĚTE TAKÉ: Řidiči kamionu naměřili čtyři promile. Před dechovou kontrolou zablokoval dálnici D1

Například v autoškolách si nepřiměřeně pomalé jízdy už všímat začali. Někteří příliš váhaví řidiči zkouškami neprojdou.

„Měl jsem žákyni, která jela na devadesátce mezi 60–70 km/h a komisař jí za to napsal ‚neprospěla‘. Je to ale v pořádku, protože tou pomalou jízdou tam opravdu vytvářela nebezpečné situace,“ upozornil majitel autoškoly Jaroslav Němec.

Například ve Velké Británii můžete za bezdůvodně pomalou jízdu dostat pokutu v hodnotě až 150 tisíc. U nás je takové chování považováno za přestupek.

„Řidič je povinen jet bezpečně a plynule, jinak ohrožuje bezpečnost. Pokud policisté zjistí bezdůvodně pomalou jízdu, jedná se o přestupek, který mohou vyřešit v mezích zákona, například blokovou pokutou,“ upřesnila mluvčí Policie ČR Zlínského kraje Monika Kozumplíková.

„S tímto fenoménem se mohou nejčastěji řidiči setkat právě například na dálnicích, kdy řidiči stále používají místo pravého jízdního pruhu prostřední, či dokonce levý,“ doplnila mluvčí Policejního prezidia ČR Hana Rubášová.

Samostatnou kapitolou jsou podle policistů takzvaní „vybržďovači“. Takovéto piráty silnic ale mohou odhalit dnes už velmi rozšířené kamery za čelním sklem. Pokud máte podobnou zkušenost i vy, neváhejte se nám ozvat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Praha je z hlediska dopravy jedním z nejméně bezpečných evropských měst, tvrdí průzkum

Tagy:
Policie ČR pokuty řidič pomalá jízda omezená rychlost doprava nebezpečí na silnici