Plzeňští strážníci se bojí hlídkovat po jednom, někteří končí. Experti jim dávají za pravdu

Jednočlenné hlídky strážníků v Plzni budí obavy.

Jednočlenné hlídky strážníků v Plzni budí obavy

Některým plzeňským strážníkům vadí po městě hlídkovat po jednom, dokonce kvůli tomu opouští zaměstnání. Štáb CNN Prima NEWS proto zjišťoval, zda jsou jednočlenné hlídky zavedeny i v jiných městech a jak věc vidí bezpečnostní experti a odbory.

Plzeň a Kladno. V Západočeské metropoli počet trestných činů za minulý rok převyšoval číslo 3 800, v Kladně to byla za stejné období třetina. Přesto v tomto městě ve Středočeském kraji chodí zásadně dvoučlenné hlídky.

„Striktně dodržujeme bezpečnostní hledisko, taktické hledisko a strážníci svou službu vykonávají zásadně ve dvou,“ říká ředitel Městské policie Kladno Michal Strieborný. Podobně to je i v jiných, výrazně větších městech.

„U nás v Brně se snažíme, aby všechny hlídky byly dvoučlenné, jeden strážník vyráží jen ve výjimečných situacích,“ líčí mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. V Plzni oproti tomu na základě koncepce nového velitele, schválené radou města, povětšinou strážníci chodí sami.

Právě proto práci po 18 letech opustil psovod Miroslav Šůs. „Důvodem odchodu byly zmíněné jednočlenné hlídky, ale i výkon služby, který nebyl úplně bezpečný,“ popisuje důvody odchodu.

Mnozí odmítli reagovat

Podle mluvčí plzeňských strážníků je ale výkon služby připravován na základě aktuální bezpečnostní situace v konkrétním místě a konkrétním čase. „Vícečlenné hlídky jsou využívány v zájmových lokalitách a při nočních službách,“ dodává Jana Pužmanová.

Plzeňský primátor a radní pro oblast bezpečnosti se pak štábu odmítli vyjádřit, protože jsou prý mimo Plzeň. Šéf plzeňských strážníků reagovat na dotaz opětovně odmítl.

Za strážníky, kteří mají z jednočlenných hlídek obavy, se nicméně staví i někteří bezpečnostní experti nebo odboráři. „My jsme pro dvou a vícečlenné hlídky, je to z důvodu bezpečnosti,“ říká předseda Unie bezpečnostních složek městské policie Plzeň Artur Tereščenko.

Tagy: