Bezpečnější investice v ČR nově zajišťuje licence ČNB. Je to dobře, míní expert

Investice se stávají samozřejmostí pro stále větší počet Čechů.

Téma, které zřejmě nikdy nepřestane být aktuální – investice. Jsou způsobem, jak ochránit vydělané peníze před inflací, která v posledních letech citelně stoupla a ukrojila značný podíl z úspor nás všech. Ale také mohou být cestou, jak se zaopatřit na stáří. Češi se ovšem investování teprve učí, jsme spíše konzervativní a ideální zhodnocení peněz u nás má obvykle podobu koupi nemovitosti, nejčastěji bytu. V pořadu Interview PLUS to Martině Kuzdasové řekl Vít Endler, ředitel crowdfundingové platformy Fingood. Dodal ovšem, že těžké časy Čechy mění a začínáme sílu investic objevovat a chápat.

Celý rozhovor si můžete pustit i v podcastové podobě

Orientovat se ve světě investic začínají především mladší generace, které podle Víta Endlera vnímají, že v současnosti je investování jasnou příležitostí ke zhodnocení vydělaných peněz a výhledově také zlepšení životní úrovně. Velmi intenzivně tak poznávají třeba svět kryptoměn.

Odvahu si prý ovšem postupně dodávají i starší lidé, jedná se především o zástupce společenské vrstvy bez většího finančního vzdělání.

Lepší orientace v investicích díky povinné licenci

Od 10. listopadu platí v Česku nová legislativa, která znemožňuje provoz investičních platforem bez licence České národní banky. A jak říká ředitel společnosti Fingood, je to dobře.

Každý investor projde formulářem, který ukáže jeho investiční apetit a investiční znalosti. Trh se pročistí, platformy, které o licenci nepožádají, skončí nebo se budou pohybovat v šedé zóně. Budou mít mnohem těžší život, protože regulátor bude trh skenovat a kontrolovat.“

A dodává: „Licence je nezbytná podmínka. Je jako řidičský průkaz – prošli jste testem, který říká, splnili jste nezbytné podmínky, abychom vás mohli pustit do provozu. Ale neznamená to, že dobře řídíte auto. Firmy, které ji získaly, se zavazují, že budou dodržovat pravidla.“

Společnost Fingood o licenci požádala už letos v únoru a ČNB jí na základě splnění veškerých podmínek definitivně vyhověla před pár týdny, 9. listopadu. V praxi se změna dotkne především investorů. Těch stávajících i nových a především jejich připravenosti nést riziko. „Každá platforma bude muset uvádět nezbytné informace, tím pádem bude lepší orientace mezi platformami pro investory. Budou vědět, na co se mají dívat. Jsou to v zásadě dvě nejviditelnější věci: Každá platforma musí reportovat do České národní banky, ať už je to o objemu profinancovaných prostředků, defaultu úvěrů atd.,“ vysvětluje Vít Endler v pořadu Interview PLUS s tím, že to znamená větší transparentnost pro klienty, kteří budou ihned vědět, do jak vysokého rizika jdou.

V případě společnosti Fingood se ale o razantní změnu jednat nebude, o transparentnost se prý snažila od samého začátku fungování. „Pokud chci investovat peníze, tak bych měl vidět do čeho. Spíše to je o tom, že investor má větší míru jistoty, že neinvestuje do nějakého letadla. Je to regulovaný byznys, který má jasná pravidla. A právě to byl asi jeden z důvodů, proč se licence zavedla, aby se zabránilo nekalým praktikám. Jsou tady platformy, které nemají úplně čisté svědomí, a předpokládám, že skončí. A je to i o nastavení pravidel celé hry. A to je strašně důležité, protože všichni hráči na hřišti, ať už investoři nebo podnikatelé, kteří žádají o peníze, tak i ty platformy, vědí, podle jakých pravidel se hraje a jakým způsobem se mají na tom hřišti pohybovat. To si myslím, že je určitě správně.“

Výběr investičních projektů

Platforma Fingood před půl rokem navíc spustila nový ratingový systém, tedy způsob hodnocení jednotlivých projektů, do nichž lze investovat.

Aby investor přesně věděl, jak jsou projekty hodnocené, oceněné a jaká míra rizika tam je. Když se díváme na projekty, díváme se na projekt samotný, jakou má životaschopnost, jaké tam je riziko, ale pak oceňujeme i společnost. A ty dva ratingy zveřejňujeme a investor by se vždycky měl podívat na oba. A sám si zhodnotit riziko, do kterého chce jít. Investoři by samozřejmě chtěli co nejvyšší zhodnocení s co nejvyšší mírou rizika. Ale ono to tak nefunguje vždycky,“ říká Vít Endler.

Snadno pochopitelná škála rizik

Hodnocení rizik je podobné spotřebě energie u spotřebičů. Nejlepší skupinou jsou projekty označené jako AAA, a dále následuje logické označení AA, A, B a C. „Je to pětistupňová škála, přičemž C... je rizikovější projekt. Neznamená to nutně, že je špatný. Může to znamenat, že společnost, která o finance žádá, nemá tak dlouhou historii nebo nemá hmotné zajištění. Je to postaveno na cash flow společnosti, na byznys plánu. Tím pádem je to více rizikové, ale neznamená to, že to dopadne špatně. My třeba máme v portfoliu více než 330 firem a tři nebo čtyři jsou v kategorii C a není žádný problém se splácením, ani default,“ vysvětluje Vít Endler a dodává, že projekty v kategorii C mohou investorům přinést vyšší zhodnocení.

Většina projektů na investice nedosáhne

Existuje přitom celá řada společností, které neprojdou výběrovým řízením a na investiční platformu Fingood se nedostanou. Je jich více než těch, které projdou. „Vyřadíme zhruba 70 % společností. Máme několikastupňové oceňování projektu i firmy a je to i o tom, že rating připraví naše risk oddělení. Ale už předtím přes obchodní oddělení probíhá tzv. prescoring. A potom máme ještě institut investiční komise, která dává finální potvrzení a až pak se projekt dostane na platformu,“ vysvětluje ředitel crowdfundingové platformy Fingood s tím, že ne vždy je rozhodovací proces snadný. „Někdy jsou nad tím hodně bouřlivé diskuze, protože i jenom, že projekt vidí jiné oči, může znamenat jiný pohled a jiné dotazy. Někdy se opravdu zabrzdí už na začátku a někdy se projekt dostane do fáze investiční komise, která ho pak vyřadí. Někdy se stává, že firmy mají absolutně nereálná očekávání nebo se třeba upraví velikost úvěru, který se firmě poskytne, nebo způsob zajištění úvěru.“

Licence přináší nové možnosti. Platí totiž na evropském trhu, tudíž bude možné investovat i do společností fungujících v rámci EU. „Crowdfundingová licence vychází z evropského nařízení. Subjekt, který ji získá, může fungovat v rámci celé Evropy, celé Evropské unie a je možné kombinovat investice do úvěrů z jiných evropských zemí. Tohle bude zajímavé v momentě, kdy u nás začnou klesat úrokové sazby a naopak v Evropě se ještě budou držet na vyšších úrovních. Pak bude třeba výhodnější investovat v eurech než v českých korunách. Anebo pro někoho může být zajímavější investovat do developerského projektu ve Španělsku než tady v Říčanech,“ dodává Vít Endler.

Tagy: